Marga Sleegers en Willem Oudenhoven
Marga Sleegers en Willem Oudenhoven

Diversiteit heeft de boventoon bij Open Ton

Zwolle – Vanwege het grote succes van de televisie-serie (eind jaren ’60) werd de musical Ja zuster, nee zuster wederom een groot succes. Ook musicals als Foxtrot waren een grote hit in de theaters. Onlosmakelijk hieraan verbonden waren Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Deze musicals zijn nog steeds een grote inspiratiebron voor Luna Meerman, Anne-Merel Klaseboer en Noa Beumer. Met veel enthousiasme brachten zij in Grand-Cafe Public aan de Blijmarkt enkele zeer herkenbare liedjes ten gehore. Uiteraard ontbraken hierbij de daarbij behorende dansjes niet. Deze jonge talentjes zijn actief binnen de Nederlandse Jeugd Musical School van Gina Maria. Het was voor deze meiden een geheel nieuwe ervaring om voor een goed gevulde zaal op te treden.

Aan podiumervaring ontbrak het aan de presentatoren van deze avond zeker niet. Hiervoor tekenden deze keer Ivo de Lange, bekend van de IQ Kunstuitleen en natuurlijk het Herman Brood museum. Samen met Hans la Faille presenteerde hij het programma, wat ook deze keer heel divers was. Hans is onder meer bekend geworden als slagwerker van  Cuby and the Blizzards, Blues Dimension en Sweet d’Buster.

Als rode draad in het programma fungeerde Henk van Huisstede. Hij trakteerde het publiek op poëtische, maar zeker ook humoristische gedichten. Nadat één van de deelnemers zich vanwege ziekte af moest melden, was Myrthe Zintel bereid deze plaats alsnog in te nemen. Door zichzelf op piano te begeleiden vertolkte zij prachtige nummers als Don’t Know Why (Norah Jones) en Summertime (Gershwin). De uitvoering was in één woord geweldig en het publiek genoot er zichtbaar van.

Hierna was het de beurt aan Jasper Nieuwenhuis. Als Stand-Up Comedian is hij regelmatig te bewonderen op tal van plaatsen in Nederland. Interactie met het publiek is van wezenlijk belang bij het uitvoeren van een dergelijke act. Dat deed hij overigens op een voortreffelijk manier. Bij menige grap wist hij op aanvaardbare wijze het randje op te zoeken. Marga Sleegers en Willem  Oudenhoven vormen al enige tijd een prachtig duo. Bijzonder is dat zij veelal optreden met eigen geschreven nummers. Op gitaar brachten zij ondermeer I Will Stop en Something Else met veel passie ten gehore.

Passie, emotie en enthousiasme waren eveneens de ingrediënten voor een sterk optreden van Willeke Trooster. De naam Trooster is echter niet geheel onbekend in Zwolle én Sassendonk. Onder begeleiding van Menno Beijer op toetsen vertolkte zij o.a. Angel From Montgomery (Bonnie Raitt) en I Do (Douwe Bob) op indrukwekkende wijze.

Traditiegetrouw mocht de presentator van deze geslaagde editie de avond afsluiten. Dat deed Hans la Faille door terug te blikken naar zijn turbulente jeugdjaren met Herman Brood. Hierbij citeerde hij o.a. uit zijn in 2012 verschenen boek Showbizz Blues. Een schitterend boek waarin hij terugblikt op zijn jeugd in het Zwolle van de jaren vijftig en zestig. Een icoon voor de stad Zwolle die zoals hij zelf zegt, bevoorrecht en dankbaar was om van zijn hobby een beroep te maken. Al met al is het zeker de moeite waard om de volgende editie van de Open Ton te gaan bezoeken.

De toegang is dan wederom gratis en aanmelden is nog steeds mogelijk. Wat ook een aanrader is, is het bezoeken van naastgelegen Herman Brood museum. Naast het werk van Brood is tot en met 30 juni 2019 een unieke foto-tentoonstelling te zien van The Rolling Stones. Nog nooit eerder gepubliceerde foto’s van deze wereldberoemde band zijn dan in volle glorie te bewonderen.Verantwoordelijk hiervoor waren de top-fotografen Harm Botman en Raymond van Olphen. Laatstgenoemde fotografeerde ook grootheden als bijvoorbeeld Kiss, Pearl Jam en Madona. 
Foto's 12
Presentator Ivo de Lange
Presentator Ivo de Lange
 Luna Meerman, Anne-Merel Klaseboer en Noa Beumer namens de Nederlandse Jeugd Musical School
Luna Meerman, Anne-Merel Klaseboer en Noa Beumer namens de Nederlandse Jeugd Musical School
Gezellig druk in Grand-Café Public tijdens de Open Ton
Gezellig druk in Grand-Café Public tijdens de Open Ton
Huisdichter Henk van Huisstede
Huisdichter Henk van Huisstede
Myrthe Zintel
Myrthe Zintel
Stand-up Comedian Jasper Nieuwenhuis
Stand-up Comedian Jasper Nieuwenhuis
Mede presentator Hans la Faille
Mede presentator Hans la Faille
Willeke Trooster samen met Menno Beijer
Willeke Trooster samen met Menno Beijer
Willeke Trooster
Willeke Trooster
Presentator Ivo de Lange
Presentator Ivo de Lange
Hans la Faille citeert uit eigen boek
Hans la Faille citeert uit eigen boek
Artikel delen: