Herdenkingsplechtigheid monument Meppelerstraatweg

Herdenkingsplechtigheid monument Meppelerstraatweg

Zwolle – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgen op maandag 1 april 2019 om 12.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Wethouder William Dogger legt namens de gemeente Zwolle een bloemstuk. Leerlingen van basisschool De Springplank herdenken elk jaar de slachtoffers.

Kort voor 12.30 uur verzamelen de leeringen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. De schoolleiding spreekt een woord van welkom, “ The Last Post”  wordt gespeeld, gevolgd door 1 minuut stilte. Daarna wordt het Wilhelmus gespeeld en worden de vlaggen gehesen. Wethouder William Dogger legt namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door de kinderen van De Springplank en nabestaanden. De schoolleiding spreekt een afsluitend woord waarmee de plechtigheid wordt beëindigd. 

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst en werd in 2008 door basisschool De Springplank geadopteerd. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Zo vond op 11 januari 2019 de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan plaats.

Omdat de Bevrijdingsdag van Zwolle, 14 april, dit jaar op een zondag valt, is op maandag 15 april de herdenking aan de Pilotenlaan en daarna in het Ter Pelkwijkpark. Gevolgd door de Nationale Dodenherdenking op zaterdag 4 mei 2019.

Artikel delen: