Binnenstadbewoners in actie voor 30km rijden

Zwolle – Van 1 april tot 8 juli wordt iedere twee weken een straat omgetoverd tot campagnestraat. De werkgroep ’30 kilometer’, bestaande uit binnenstadbewoners, komt hiermee in actie voor een verkeersveilige binnenstad.

De werkgroep heeft samen met de gemeente en Veilig Verkeer Nederland een plan geschreven om extra aandacht te genereren voor het 30km-limiet in de binnenstad. De basis in het plan is om middels scrabbleborden, smileyborden en/of spandoeken in een aantal straten aandacht te vragen voor de snelheidslimiet.

“Een rondreizend circus”, wordt het gekscherend genoemd door Leo Hans, één van de leden van de werkgroep. Hij vult aan: “want we komen met veel bombarie en willen dat mensen blij worden van de acties. Met al onze binnenstad-buren in deze straten willen we zodra de materialen zijn geplaatst ook op de foto. Deze foto’s verspreiden we telkens weer via alle (sociale) media, om de acties onder de aandacht te houden.”

De stratencampagne wordt aangevuld met een aantal extra ludieke acties. Hans legt uit: “Zo willen we onder meer zorgen dat er deze zomer een beloningsactie komt. Mensen die door de binnenstad rijden en zich aan de snelheid houden, krijgen als dank daarvoor een lekkernij aangeboden. Op deze manier willen we positief gedrag belonen en een lach op de mensen hun gezicht toveren, terwijl we tegelijkertijd serieus aandacht vragen voor de snelheidslimiet!”, Aldus Jan Verbeek, die zich al jarenlang inzet voor verkeersveiligheid in de binnenstad.

Jurrien Stroomberg, wijkbeheerder bij de gemeente vertelt verder: “Afgelopen jaar heeft de werkgroep bewoners uit de binnenstad een intentieverklaring laten tekenen. Met de wijkwethouder voorop. Vervolgens heeft zelfs het gehele college van Burgermeesters & Wethouders getekend! Het is mooi om te zien dat ze zoveel medewerking krijgen.”

“Wilt u weten waar we wanneer staan? Houd dan de facebookpagina van de bewonersvereniging binnenstad Zwolle (bbZ) en de gemeente Zwolle bij.”, sluit Verbeek af.

De werkgroep 30km is een onderdeel van het wijkpanel in de binnenstad. Het wijkpanel bestaat uit binnenstadbewoners die graag op creatieve wijze de binnenstad schoner, leefbaarder en vooral nóg leuker willen maken. Het wijkpanel is ontstaan op initiatief van de gemeente en de bewonersvereniging binnenstad Zwolle (bbZ). Zie voor meer informatie: www.bbzwolle.org.

De actie start op maandag  1 april a.s. op de Eekwal.  Bewoners spuiten dan om 17.30 uur met krijtverf en een mal een 30 op het wegdek.

Artikel delen: