Vertellers in de Aanval razen door Zwolle

Vier limousines reden donderdagmiddag na de nationale start van de Wereld Verteldag in Zwolle met 18 gerenomeerde verhalenvertellers langs 31 scholen in de regio van Zwolle. In totaal luisterden meer dan 3.000 kinderen vandaag naar een verhaal. Rustig zitten de kinderen te schrijven aan hun bureautjes. Juf Mirjam dicteert. In een andere klas tekent meester Gerard het spijsverteringsstelsel op het bord. In groep 7 van leraar Gijs Jan maken de kinderen maskers van papier maché.


De vertellers hier bij Brede School De Wieden in de Aa-landen…

Dan opeens worden van alle lokalen de deuren met een forse zwaai opengegooid: een man met een vreemde hoed en rare kleren stormt de klas van Juf Mirjam binnen; Meester Gerard breekt zijn krijtje als hij een kale kerel met een grote grijns de klas ziet binnenkomen; Gijs Jan laat de pot met behangerslijm op de grond vallen. Met ogen als schoteltjes staren de kinderen de binnengekomen mannen aan. De leerkrachten spelen het spelletje mee: Juf Mirjam gilt met een hoog stemmetje “Wie bent u? Meester Gerard vraagt quasi verwonderd “Wat doet u hier?” De mannen halen diep adem, kijken de klas rond en openen hun mond. En dan klinkt er in alle lokalen: “ER WAS EENS ……”

Op 20 maart, Wereld Verteldag, werden tientallen scholen in Zwolle en regio ‘overvallen’ door vertellers. Niet zomaar vertellers. Zij noemden zich ‘Turbovertellers’ en hadden maar één doel: in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk verhalen vertellen aan zoveel mogelijk kinderen. Als doldwazen kwamen ze aan geracet in de ‘Vertelbus’. Ze verspreidden zich in razend tempo over de groepen 5 tot en met 8; ze namen brutaal de les over van meesters en juffen en begonnen te vertellen. De kinderen waren compleet verrast, en luisterden ademloos naar de prachtige verhalen. Na het verhaal sprinten de vertellers de school uit; net zo snel als ze kwamen. Met piepende banden reed de Vertelbus naar de volgende school.

De stunt heet ‘Vertellers in de aanval’ en vormde de openingshandeling van Wereld Verteldag in Nederland. Wereldwijd werden er op en rondom 20 maart op alle denkbare locaties in de wereld verhalen verteld. In scholen, theaters, in het bos, in parken en tuinen, bibliotheken, bejaardenhuizen, noem maar op. Het doel is, deze oeroude en razend charmante theatervorm onder de aandacht te brengen. Stichting Vertellen, de koepelorganisatie van vertellers in Nederland, juichde het initiatief in Zwolle zo toe, dat zij hadden besloten om met deze actie Wereld Verteldag in Nederland ‘af te trappen’.

En zo reden er dus op Wereld Verteldag meerdere grote vertelauto’s door Zwolle en regio, gevuld met een tiental rasprofessionele, enthousiaste en doldwaze vertellers; aangestuurd door een hyperactieve ‘generaal’ vanuit hoofdkwartier Verteltheater De Verhalenboot in Zwolle. De generaal putte zijn ‘verteltroepen’ uit. Hij jaagde ze op om zoveel mogelijk scholen te bestormen, om aan zoveel mogelijk kinderen verhalen te vertellen. Hij riep “Nóg een school, kom op jullie kunnen het! Nóg een school! Ik geloof in jullie. Laat horen, laat horen, laat horen!”

Aan het eind van de dag hadden honderden kinderen tientallen verhalen gehoord. Verhalen over vroeger, over de toekomst, sprookjes, geheimzinnige verhalen; waargebeurde of verzonnen verhalen….Doordat elke klas een ander verhaal te horen kreeg, en het volslagen onverwacht was, werd in de kinderen zelf het vertellen opgewekt. In de klas, op de gang, op het schoolplein, thuis, overal klonk het: “Weet je wat er bij ons in de klas gebeurde? En weet je wat hij vertelde? Het was spannend joh! En mooi man! Ik zal het verhaal wel even aan jou vertellen. Luister maar….”

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Het was zeker leuk. Ik was ook “overvallen” door een verteller. Ook bij mij zaten de kinderen aandachtig te luisteren en te lachen. Zo enthousiast en een dikke limo voor de deur. De kinderen vroegen zich al af van wie die was. ;D


  ⚠️ Meld

 2. Ik denk dat ik ook maar verteller wordt. Zo’n auto wil ik ook wel.

  Heel leuk initiatief. Dit lijkt me een goed begin van een lange traditie.

  Organisatoren: ga zo door!

  Jeroen 😉


  ⚠️ Meld

Reageer