Thorbecke weer terug in Zwolle - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Thorbecke weer terug in Zwolle

Zwolle – In alle vroegte waren de beide mannen van Binder Art Services B.V. dinsdagmorgen uit Haarlem in hun bus naar Zwolle vertrokken. Achter de bus de open aanhangwagen met daarop het liggende standbeeld van Thorbecke. Johan Rudolph Thorbecke lag vastgesjord op zijn rug met enkele matrasjes onder zich en werd dwars door Nederland terug getransporteerd naar Zwolle.

Het beeld heeft eerst op de rotonde van het Stationsplein gestaan, maar moest daar weg in verband met de bouw van de ondergrondse fietsenstalling. Het beeld was de afgelopen week voor onderhoud en verbetering van de beveiliging in Haarlem, maar is nu weer terug in Zwolle en op het Lübeckplein op zijn voetstuk gehesen.

Het standbeeld zal hier twee jaar staan en daarna weer een vaste plek krijgen in de stad. Voorlopig staat hij op de sokkel voor de ingang van het Stadskantoor met het gezicht richting binnenstad. Ondertussen is in Zwolle de discussie losgebarsten over de definitieve plek en de meningen zijn verdeeld. Sommige Zwollenaren willen de groene Glazen Engel op de Grote Markt laten vervangen door het beeld van Thorbecke. Ook wordt gedacht aan een plek bij de ingang van de Grote Kerk en er zijn zelfs mensen die het beeld Adam van Rodin voor het Stadhuis willen verplaatsen voor het standbeeld van de grote staatsman Thorbecke.

Gelukkig hebben de Zwollenaren en hun stadsbestuurders nog even de tijd voordat ze een definitief besluit moeten nemen. Ondertussen ziet Johan Rudolph Thorbecke met de armen over elkaar de gemeenteambtenaren en bezoekers van het Stadskantoor aan zich voorbijtrekken in het besef dat de door hem geschreven gemeentewet nog steeds een functie heeft in de eenentwintigste eeuw.

Foto's 2
Thorbecke weer terug in Zwolle - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Artikel delen: