Werkzaamheden aan vier grote Zwolse bruggen

Werkzaamheden aan vier grote Zwolse bruggen

Zwolle – De gemeente Zwolle voert in 2019 omvangrijke werkzaamheden uit aan de vier grote bruggen die op afstand bedienbaar zijn. Het gaat om de Mastenbroekerbrug, Twitstvlietbrug, Holtenbroekerbrug en Hofvlietbrug. Er geldt dan een beperking voor de doorvaarthoogte voor de scheepvaart. Het (auto)verkeer kan tijdens de werkzaamheden gewoon gebruik maken van de bruggen.

De besturing en de aandrijving van de bruggen worden aangepast of vernieuwd, zodat ze voldoen aan de nieuwe veiligheidseisen uit de Europese Machinerichtlijn. Wethouder William Dogger: “Door de aanpassing blijven onze grote beweegbare bruggen werken op het hoogste veiligheidsniveau en met minimaal storingsrisico. Daarmee verzekeren we ook voor de toekomst de bereikbaarheid van onze stad per weg én per water.”

Tijdens de werkzaamheden is de brug niet bedienbaar. Om de hinder voor de scheepsvaart zo veel mogelijk te beperken, wordt het werk in twee fasen uitgevoerd. In beide fasen worden twee bruggen tegelijkertijd onder handen genomen.

Holtenbroekerbrug en Hofvlietbrug
In de eerste fase gaat het om de Holtenbroekerbrug en Hofvlietbrug. De werkzaamheden duren van 29 april 2019 tot en met 21 mei 2019. Beide bruggen zijn dan niet bedienbaar. De doorvaarthoogte van de Holtenbroekerbrug is tijdens de werkzaamheden 2.00 meter boven  NAP en die van de Hofvlietbrug 2.80 boven NAP. Het doorvaren onder de bruggen blijft mogelijk. De pleziervaart kan in deze periode eventueel aanmeren in jachthaven De Hanze. De beroepsvaart kan aanmeren in de Magriethaven.

Mastenbroekerbrug en Twistvlietbrug
De tweede fase betreft de bruggen over het Zwartewater in de vaarrichting vanuit de IJssel naar Hasselt: Mastenbroekerbrug en Twistvlietbrug. De werkzaamheden worden uitgevoerd van 2 september 2019 tot en met 16 september 2019. De bruggen zijn dan niet bedienbaar. Het doorvaren onder het vaste deel van de brug blijft wel mogelijk. De doorvaarthoogte van het vaste deel is 5.50 meter ten opzichte van NAP. Overig scheepvaartverkeer moet omvaren.

Meer informatie over de werkzaamheden staat op www.zwolle.nl/bruggen.

Artikel delen: