Voetbalvereniging ZAC wint Rookvrije Generatie Award

Voetbalvereniging ZAC wint Rookvrije Generatie Award

Zwolle – Tijdens de uitreiking van de Rookvrije Generatie Awards gisteravond in Artis in Amsterdam won ZAC uit Zwolle de award in de categorie sport. Presentatrice en tv-persoonlijkheid Tanja Jess reikte deze awards voor de derde keer uit. Met de Rookvrije Generatie Awards worden initiatieven beloond die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

Juryrapport
Uit het juryrapport: ‘In vergelijking met andere sporten loopt de voetbal nog wat achter qua rookvrij beleid. Voetbalvereniging ZAC is daar een uitzondering in en naast dat ze de meeste publiekstemmen wisten binnen te slepen, fungeren ze vanwege hun voorlopersrol in Zwolle ook als voorbeeld in deze omgeving en doen ze er alles aan andere sportverenigingen te inspireren.’

Rookvrij ZAC
ZAC maakte op 1 januari 2019 haar sportterrein rookvrij. In navolging van de KNVB sloot de club zich aan bij het initiatief Rookvrije Generatie. De aftrap op 5 januari met wethouder Michiel van Willigen en jeugdspelers die de sigaret letterlijk van het veld trapten, bleef niet onopgemerkt. Via sociale media zette ZAC niet alleen zichzelf, maar ook Rookvrije Generatie en rookvrij sporten op de kaart.

Over de awards
Het toneel voor deze bijzondere award uitreiking was ARTIS in Amsterdam, dat gisteren als eerste dierentuin van Nederland volledig rookvrij is geworden. De Rookvrije Generatie Awards zijn een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, opgezet om initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij opgroeien te belonen en te stimuleren. Stemmen via de website telden voor 50% mee in de einduitslag. De andere 50% werd toegekend door de jury, bestaande uit Floris Italianer (directeur Hartstichting), Sigrid Attema (manager corporate affairs KWF Kankerbestrijding), Michael Rutgers (directeur Longfonds) en Susanne Katus (directeur Alliantie Nederland Rookvrij).

Artikel delen: