Blaarkoppen langs de IJssel - Foto: Wim Eikelboom
Foto: Wim Eikelboom

Blaarkoppen langs de IJssel

Zwolle – In de Schellerwaarden verblijft sinds dit weekend een kudde jonge blaarkoppen voor natuurbegrazing in de uiterwaarden langs de IJssel.De koeien zijn zaterdagmiddag losgelaten door Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland en Zwollenaar. “Dit Oudhollandse runderras past heel mooi in het landschap langs de IJssel. Het zijn nieuwsgierige koeien die alle ruimte hebben om rond te struinen”, vertelt Remco Sluiter van Uw Stadsboer.

De natuurbegrazing met koeien is een onderdeel van de samenwerking tussen Uw Stadsboer Zwolle en burgerinitiatief A Rocha Zwolle. De Scheller en Oldeneeler uiterwaarden vormen een nieuw opgeleverd natuurgebied dat is aangelegd in het kader van het provinciale programma ‘Ruimte voor de rivier’.

Het gebied moet weer een sfeer krijgen die doet denken aan de schilderijen van Voerman. En daarom vindt Rijkswaterstaat het belangrijk dat er koeien in het gebied grazen. “Begrazing is onderdeel van natuurbeheer, want dit is een nieuw natuurontwikkelingsgebied waarin nieuwe soorten planten en vogels zich kunnen gaan vestigen. We maken een deel van het gebied aantrekkelijk voor de kwartelkoning”, vertelt Wim Eikelboom namens Rocha werkgroep Zwolle. “Daarnaast inventariseren we de flora en fauna in dit nieuwe gebied langs de IJssel”.

Foto's 2
Blaarkoppen langs de IJssel - Foto: Wim Eikelboom
Foto: Wim Eikelboom
Artikel delen: