Kruiswegwandeling door Zwolle

Goede Vrijdag, klokslag 10.00 uur, vertrok een 40-tal gelovigen vanaf het monument van Thomas à Kempis bij Begraafplaats Bergklooster, zingend en biddend richting OLV Basiliek aan de Ossemarkt. Het eindpunt van de wandeling was gekozen omdat hier het reliekschrijn van Thomas a Kempis zich bevind.

Tijdens deze Kruiswegwandeling werd, in navolging van Christus, een groot kruis meegedragen. Mink de Vries, van de Stuurgroep Moderne Devotie, had als initiatiefnemer van deze wandeling gegarandeerd beter weer gewenst.

De soms stromende regen trotserend, werd door de gelovigen uit vele kerkelijke richtingen, jong en oud, gezongen, gebeden en gemediteerd. Op 14 lokaties op de route werd bij evenzovele staties stilgestaan, waarbij De Vries voorging in gebed en zang.

Bij de 12e statie, volgde nadat “Jezus sterft aan het kruis” was uitgesproken, een stilte en werd de meegedragen kaars gedoofd tot het einde van de wandeling.
Tijdens de wandeling werden minikruisjes meegenomen en, en route, aan een aantal kerken, het klooster, het ziekenhuis en aan de opvang van het Leger, geschonken.

 

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Schrijf nou toch es: Thomas a Kempis. zonder accent dus! D’r is immers niks Frans aan. ’t Is Latijn. En daar staat geen ` op de a!


  Maak melding

 2. @Jaap

  Ik zal niet zeggen dat je ongelijk hebt, maar het Frans behoort tot de Romaanse talen en heeft zich zoals al deze talen ontwikkeld uit het Latijn.
  Nou probeer ik te zoeken hoe het wél zou moeten , maar ik kan geen duidelijk antwoord hier op vinden.
  Op de volgende website worden zelfs beide schrijfwijzen gehanteerd:
  Vergadering van gelovigen 😮

  Misschien kun je doorverwijzen naar sites die duidelijkheid geven? 🙂


  Maak melding

 3. ’t Is toch echt heel simpel: het Latijn gebruikt geen accenten. De kerk (en de intellectuele wereld) gebruikte in die tijd Latijn als voertaal.
  Thomas kwam uit de Duitse Kempen, dus werd zijn naam (Thomas Hermerken van Kempen) gelatiniseerd tot Thomas a Kempis.


  Maak melding

 4. Overigens is het wel eens anders geweest. Was er in de zestiger en zeventiger jaren in Zwolle, waar Thomas van Kempen praktisch zijn gehele werkzame leven verbleef, nauwelijks enige interesse voor het culturele en geestelijke erfgoed van Thomas en
  zijn medebroeders, sterker nog, er waren stromingen, die toen de overtuiging uitdroegen dat Thomas?? ideeën volstrekt achterhaald waren. In Kempen daarentegen mocht Thomas van Kempen of Thomas a Kempis, als wij de Latijnse schrijfwijze hanteren, zich in een grote belangstelling verheugen.

  Historischcentrumoverijssel.nl
  Alsjeblieft… 😉

  Op zich is het niet zo belangrijk, maar als ik het goed heb speelde dit enkele jaren geleden ook binnen de gemeente Zwolle omtrent de naar hem vernoemde straat en het plaatsen van nieuwe naambordjes.
  Verder vind ik Thomas a Kempis en zijn werken bijzonder interessant. 🙂


  Maak melding

Reageer