Herdenkingsplechtigheid bij oorlogsmonument Pilotenlaan en oorlogsmonument Ter Pelkwijkpark maandag 15 april

Herdenkingsplechtigheid bij oorlogsmonument Pilotenlaan en oorlogsmonument Ter Pelkwijkpark maandag 15 april

Zwolle – De Bevrijdingsdag van Zwolle valt op zondag 14 april, daarom organiseren leerlingen van basisschool De Octopus dit jaar op maandag 15 april om 09.30 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wethouder Michiel van Willigen woont de herdenking bij namens de gemeente.  Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen dezelfde dag om 11.00 uur een plechtigheid bij “hun” oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Bij die herdenking zal burgemeester Henk Jan Meijer aanwezig zijn.

Tsjechisch-Slowaakse delegatie
Dit jaar wonen de ambassadeurs van Tsjechie en Slowakije de plechtigheid aan de Pilotenlaan bij. Deze delegatie bezoekt regelmatig oorlogs- en herdenkingsmonumenten en graven van piloten en soldaten die begraven liggen in Nederland. Aansluitend rond 11.00 uur vindt een bijeenkomst plaats op het onderwijsplein met een aantal gastsprekers.

Pilotenlaan
Leerlingen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monumentwerd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Ter Pelkwijkpark
De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren. Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”

Herdenkingen
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Andere geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig).

Artikel delen: