Herdenking Bevrijdingsdag van Zwolle

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – Bij het oorlogsmonument aan de Pilotenlaan hingen maandagochtend vier vlaggen halfstok. Naast de Zwolse en Nederlandse vlag ook de vlaggen van Tsjechië en Slowakije. De ambassadeurs van beide landen waren naar Zwolle gekomen om deel te nemen aan de plechtigheid, waarbij werd herdacht dat Zwolle op 14 april 1945 werd bevrijd. Mevrouw Jana Reinišová, ambassadeur van Tsjechië herinnerde aan de jonge mannen van Tsjechoslowakije die in de Tweede Wereldoorlog hebben meegevochten met de geallieerden bij de bevrijding van Europa. De heer Roman Bužek, ambassadeur van Slowakije volgde de plechtigheid in eerbiedige stilte.

De schoolkinderen van basisschool de Octopus hebben het monument aan de Pilotenlaan geadopteerd. Kinderen uit de groepen 7 en 8 waren aanwezig bij de herdenking. Nadat vier kinderen een zelfgeschreven gedicht hadden voorgelezen, zong het schoolkoor onder leiding van Anette Riemersma een viertal liederen, waaronder het lied ‘Vrijheid’. “We proberen kinderen bij te brengen dat het een voorrecht is dat wij in vrijheid kunnen leven,” aldus schooldirecteur Ingeborg Ruiter. Op haar school is een kleine permanente expositie ingericht over de Tweede Wereldoorlog, met enkele insignes, een oud straatbord en stukjes van de vleugel van het neergestorte vliegtuig, waarvan een deel van de propeller is verwerkt in het monument aan de Pilotenlaan.

Het monument aan de Pilotenlaan herinnert aan piloot Aubrey Wilfred Deere, die met zijn bommenwerper in 1942 is neergestort in Spoolde en daarbij om het leven is gekomen. Hij en zijn bemanning kwamen terug van een bombardement op Hanzestad Bremen en kregen ter hoogte van Dedemsvaart motorpech en werden beschoten door een Duitse Messerschmitt. Drie bemanningsleden wisten boven Dalfsen met hun parachute uit het brandende vliegtuig te ontkomen en werden krijgsgevangen gemaakt. Piloot  captain Deere kon het vliegtuig niet op tijd verlaten en kwam in Spoolde om het leven.  

Ook de veteranen van Zwolle waren weer aanwezig. Onder leiding van Roel Broeksma gaven veteraren in uniform van de marine, landmacht, luchtmacht en corps mariniers acte de préséance. Na de taptoe en een minuut stilte werd het Wilhelmus gezongen, waarbij enkele veteranen de schoolkinderen hielpen bij het hijsen van de vier vlaggen. Hierna volgde de bloemlegging. Buurtwethouder Michiel van Willigen en de beide ambassadeurs legden als eersten hun bloemstukken aan de voet van het monument. Daarna het bloemstuk van de ouderraad van de Octopus en vervolgens legden alle schoolkinderen een rode roos op de plek van herdenking. Tijdens de hele ceremonie speelden enkele kleine kinderen in het speeltuintje achter het monument, zich nauwelijks bewust van de plechtigheid om hen heen. De ene minuut stilte werd onder de stralende lentezon extra benadrukt door het geluid van spelende kinderen en fluitende voorjaarsvogels.

Foto's 2
Herdenking Bevrijdingsdag van Zwolle - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Herdenking Bevrijdingsdag van Zwolle - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)