Poasvuur in Haerst

Meer dan een fikkie alleen. De traditie van het paasvuur is al eeuwen oud. Van oorsprong heidens om de boze geesten weg te jagen. De overlevering geeft echter ook aan dat de vonken en de rook goed waren voor de akkers en dat met het paasvuur het nieuwe seizoen welkom wordt geheten.

Tegenwoordig ligt dat anders en is het een sociaal en gezellig samenzijn van het buurtschap. Hoewel er in het kader van de milieuvervuiling al jaren tegen deze traditie werd aangeschopt, zijn de paasvuren er nog steeds. Zo moeten we het ook houden. Tradities zijn er om trots op te zijn en zuinig mee om te gaan. Wel zijn de regels strakker geworden. Vroeger werd echt alles op het vuur gesmeten, tegenwoordig is dit absoluut niet meer het geval en is de riem flink aangetrokken. Ook komt de brandweer steekproefgewijs de brandstapel controleren.


Helaas, niet gekookt ….

In Haerst aan de Vijfhoekweg 11, werd paasmaandagavond om 19.00 uur begonnen met het, traditionele, eiergooien. Een ei hoort erbij, nietwaar! Voor de toeschouwers een prachtig en hilarisch schouwspel. Het eiergooien gaat meer om de eeuwige roem, de gezelligheid en de lol, dan om de prijzen (kleine geldbedragen).


Inschrijving voor de eiergooiwedstrijd

Een aantal teams van 2 personen, waarvan de één, een ei over een bepaalde afstand naar een ander gooit. Hij/zij moet het ei dan heel opvangen. Is dit gelukt, gaat men door naar de volgende ronde, waarbij de afstand steeds groter wordt.


De afstand werd per ronde groter

Door deze steeds grotere afstand wordt de druk bij het vangen alsmaar groter, met het bekende resultaat. Het aantal deelnemers is van te voren niet bekend. Men kon zich ter plekke opgeven. Meestal bestaan de teams uit jongeren in de leeftijd rond de twintig jaar, maar er doen ook teams van vader en zoon mee, waarbij de zoon net de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt.

Al met al een gezellig buurtfestijn, met als sluitstuk, gekookte eieren, warme chocolademelk en tot slot het aansteken van het paasvuur.

Door de stevige sneeuwbuien en de tijd van het jaar werd het al snel donker en waren de eieren bij het eiergooien niet meer te zien. Dit hield in dat de geplande 20.15 uur voor het aansteken van het Paasvuur Haerst 2008 vervroegd werd.

In het verleden trok de jeugd het buurtschap in voor het verzamelen van het hout e.d. Tegenwoordig is het een genootschap Buurtschap Haerst, bestaande uit 4 echtparen, dat de organisatie van dit paastreffen op zich heeft genomen. De werkzaamheden zijn onderling verdeeld. De familie Kok aan de Vijfhoekweg houdt zich daarin voornamelijk bezig met de opbouw van de brandstapel, mede omdat zij in het bezit zijn van een kraan. Vier zaterdagen kon er hout worden gebracht, hetgeen een brandstapel van rond de 6 meter hoog met een doorsnede van rond de 8 meter heeft opgebracht. Helaas was het paasvuur dit jaar niet zo groot, waarschijnlijk omdat Pasen te vroeg in het seizoen viel en er nog niet zoveel gesnoeid is.


Gezellig keuvelen in de warmte van het vuur

Enkelen van de aanwezigen namen de taak van het aansteken van het Paasvuur op zich. Door het natte weer van de afgelopen dagen, kwam het vuur niet zo snel opgang, maar toen het eenmaal goed brandde, was er ook geen houden aan. De dieselolie deed tot volle tevredenheid haar werk . Hoewel het behoorlijk frisjes was, gaf de warmte van het vuur de vele bezoekers toch nog een prettig vertoeven.


De sneeuw liet zich gelden, maar kreeg het vuurtje niet uit.

Twee tot drie dagen zal de stapel nog gecontrolleerd doorbranden. Hierbij worden steeds de laatste resten weer bij elkaar geharkt, totdat het geheel in rook is opgegaan. Het wachten is nu dan ook weer op het volgende jaar.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Koud paasvuur.
  Een mooi, goed geschreven stukje , met geweldige moment foto’s . !!
  Ondanks dat het te koud was, te vroeg donker en net een sneeuwbui op het verkeerde moment, konden we ons toch vermaken met de eiergooi wedstrijd, het gloeiende paasvuur , de hete chocolademelk en de gezelligheid.
  We hopen het volgende jaar weer op:
  beter weer, de zomertijd, veel deelnemers aan de eiergooi wedstrijd, een groot paasvuur, enorm veel gezelligheid, veel warmte en natuurlijk de goeie fotograaf van weblog Zwolle !! ;D


  ⚠️ Meld

Reageer