Kritiek op bomenkap Ceintuurbaan

De gemeente Zwolle bracht op 20 maart een lovend persbericht uit over de aanplant van 720 bomen in Stadshagen. Zwolle wordt een stuk groener stond er boven het persbericht.

Echter diezelfde gemeente Zwolle heeft ook een kapvergunning afgegeven voor 778 bomen die staan of stonden in het plangebied van de Ceintuurbaan. De bomen moeten wijken voor verbetering van de autobereikbaarheid van onze stad. Omdat Zwolle groenstad was en wil blijven, worden gerooide exemplaren herplant. Bij navraag over de termijn waarop deze herplant plaatsvindt, viel de SP op dat er nogal wat tijd verstrijkt tussen rooi en herplant. De SP begreep dat deze bomen pas in 2012 herplant worden.

Gezien de wens van het college om Zwolle CO2 neutraal te krijgen, vraagt de SP zich nu af of deze wens wel gehaald wordt. Met de kap verdwijnt ook een bepaald ecosysteem waarin diverse dieren zich prettig voelen. De vraag is hoe lang het duurt voordat dit ecosysteem zich weer hersteld na herplant in 2012/2013.  

Dat brengt de SP in Zwolle bij de volgende vragen:

  1. Hoe verhoudt het kappen van zoveel bomen zich tot de wens van het college om CO2 neutraal te worden. Bomen slaan CO2 op en dragen hier dus aan bij.
  2. Klopt het dat compensatie/ herplant pas zo laat plaatsvindt? Wordt er mogelijk elders eerder gecompenseerd?
  3. Welke bomen worden in 2012/2013 teruggeplant en zijn deze bomen in staat om een zelfde ecosysteem te ontwikkelen

Namens de SP-fractie

Edwin Koster

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

6 gedachten over “Kritiek op bomenkap Ceintuurbaan”

  1. Pff, inderdaad, De Nieuwe Ceintuurbaan wordt in 2012 opgeleverd. Logisch dat ze dan pas nieuwe bomen planten. SP heeft niets belangrijkers te doen? Weten ze ondertussen al hoeveel de terras verwarmers extra gaan verbruiken?? :'(
    Wat een vertooning zeg….

Reacties zijn gesloten.