Links: Arap-John Tigchelaar, Algemeen Directeur Transferro en voorzitter Cooperatie Zonneweide Hessenpoort. Rechts: Auke Peringa, Algemeen Directeur Energiewacht Groep - Foto: Ingezonden foto
Links: Arap-John Tigchelaar, Algemeen Directeur Transferro en voorzitter Cooperatie Zonneweide Hessenpoort. Rechts: Auke Peringa, Algemeen Directeur Energiewacht Groep
Foto: Ingezonden foto

Realisatie Zonneweide Hessenpoort in zicht

Zwolle – Vrijdag 19 april vond de officiële ondertekening voor de levering en installatie van de zonneweide plaats door de voorzitter van de Coöperatie Zonneweide Hessenpoort en de directie van de Energiewacht Groep in Zwolle. Dit gebeurde op de locatie waar de zonneweide straks ook daadwerkelijk zal staan.

De zonneweide is een initiatief van meerdere ondernemers op Hessenpoort. Met een toegekende SDE+ subsidie en een lening van Energiefonds Overijssel is de zonneweide in september van dit jaar een feit.

De aanleg van de zonneweide zal gebeuren onder regie van de Energiewacht Groep waarbij zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale en regionale onderaannemers. In november 2018 werd de huurovereenkomst voor de grond door wethouder Monique Schuttenbeld van de gemeente Zwolle en de Coöperatie Zonneweide Hessenpoort ondertekend. De grond wordt voor minstens de komende 15 jaar door Coöperatie van de gemeente gehuurd.

Er komen drie productievelden met daarop 19.224 panelen. De zonneweide van 6,6 ha groot ligt grotendeels onder hoogspanningsmasten en levert een grote bijdrage aan de verduurzaming van Hessenpoort. De jaarlijkse opbrengst ad ruim 6 mio kWh staat gelijk aan het elektrisch jaarverbruik van circa 1.900 huishoudens.

De zonneweide wordt eigendom van de Coöperatie Zonneweide Hessenpoort, die speciaal voor dit doel is opgericht. Meerdere ondernemers op Hessenpoort participeren via deze coöperatie in de zonneweide. De voorbereidingen zijn twee jaar geleden gestart. De ondernemers worden in dit project bijgestaan door PM Energie uit Hengelo. De zonneweide maakt onderdeel uit van een plan om Hessenpoort in collectief verband vergaand te verduurzamen.

Artikel delen: