Koningsdag 2019 in Zwolle feestelijk ingeluid

Koningsdag 2019 in Zwolle feestelijk ingeluid

Zwolle – Om deze Koningsdag 2019 in Zwolle feestelijk in te luiden beklommen de 4 luiders van het Zwols Klokkenluidersgilde St. Michaël met hun luidmeester al om 09.40 uur de 200 treden van de Zwolse Peperbustoren. Dit deden ze om na de klokslag van 10 uur hun vrolijke klanken over de stad te laten klinken.

Eenmaal weer beneden gekomen werden de luiders beloond met een lekker glaasje oranjebitter. Dit is trouwens de eerste keer sedert hun oprichting dat het jonge Zwols klokkenluidersgilde Koningsdag kon inluiden. De luiders hebben er ontzettend veel plezier in en ze verheugen zich alweer op de Bevrijdingsdagluiding op 5 mei as.

Het Zwols Klokkenluidersgilde St. Michaël is opgericht in september 2018.
Het handmatig luiden van (kerk)klokken was lange tijd in onbruik geraakt doordat de meeste klokken werden omgebouwd en geschikt gemaakt voor mechanisch luiden via een electromotor met omkeermechanisme.

De laatste tijd is er weer meer belangstelling voor het handmatig luiden en wordt het pure handwerk weer in ere hersteld. Nederland kent op dit moment alweer meer dan 20 klokkenluidersgilden die de traditie van het handmatig luiden van klokken in (kerk)torens en klokkenstoelen weer in ere hersteld hebben.

Het Zwolse gilde heeft op dit moment 15 vrijwillige luiders die op regelmatige tijden de klokken van de Zwolse Peperbustoren luiden.

Artikel delen: