Repetities Rimpels en Vouwen in volle gang - Foto: Carry Premsela CreaPictures
Foto: Carry Premsela CreaPictures

Repetities Rimpels en Vouwen in volle gang

Zwolle – Hoewel de première van de voorstelling ‘We zijn er bijna’ van theatergroep Rimpels en Vouwen pas op 21 juni plaatsvindt, zijn de deelnemende acteurs en zangers inmiddels al volop aan het repeteren. Weblog Zwolle was afgelopen vrijdagavond aanwezig bij de repetitie van het gelegenheidszangkoor, dat meespeelt in de voorstelling. Onder de enthousiaste leiding van Carmen Hovestad oefenen vijftien vrouwen en mannen de liedjes die ze ten gehore zullen brengen tijdens de muziek- en theatervoorstelling, die zich afspeelt in een verzorgingstehuis voor ouderen.

In de voormalige theaterwerkplaats van R10 aan de Rieteweg komen de amateur-zangers vrijdagavond voor de vijfde keer bijeen. Allemaal zestig-plussers. Eerst moeten de spieren worden losgemaakt en ademhalingsoefeningen gedaan voordat de stembanden aan de beurt zijn. Er wordt zelfs met de voeten gestampt. Daarna het inzingen. Carmen Hovestad: “Niet te hard, maar wel krachtig en goed articuleren!” Met haar keyboard ondersteunt ze de zangers. Sopranen, alten en de bassen. Er worden tijdens de voorstelling meerdere stukken gezongen en het koor speelt ook het bejaardenkoor in het verzorgingstehuis en geeft daarbij zelfs een concert.

Carmen Hovestad is de muzikaal leider van ‘We zijn er bijna’. In het dagelijks leven is ze hoofdvakdocent methodiek en didaktiek aan de lerarenopleiding muziekdocenten van ArtEz. Ook geeft ze muziekles aan VMBO-ers, maar op vrijdagavond oefent ze met de zangers van ‘We zijn er bijna’. Het heeft even geduurd voordat de klank van dit gelegenheidskoor goed klonk, “maar we gaan met grote stappen vooruit.” Het is voor Carmen een hele nieuwe ervaring met ouderen te zingen, maar deze enthousiaste groep geeft haar veel energie. “Heel wat anders dan een groep ongemotiveerde pubers van het VMBO aan het zingen te krijgen.” Ze merkt dat de zingende ouderen toeleven naar de repetities en dat ze genieten van het zingen en met een goed gevoel het weekend ingaan. Ook Carmen gaat vrijdagsavonds moe van een hele week werken met een voldaan gevoel naar huis.    

Artikel delen: