Weer licht op de Grote Markt

Woensdag 26 maart is de nieuwe verlichting op de Grote Markt geplaatst. Het betreft vier lichtmasten van ongeveer zeven meter hoog, met een eigentijdse Jugendstilachtige vormgeving en twee centrale lichtmasten van ruim negen meter hoog.

  

De nieuwe verlichting heeft een hogere lichtopbrengst dan tot nog toe gebruikelijk is. Dit draagt bij aan de sociale veiligheid in het stadscentrum en is conform het door de raad vastgestelde Openbaar Verlichtingsplan Binnenstad. Door het speciale ontwerp waarbij gebruik wordt gemaakt van indirecte verlichting wordt het licht gelijkmatig over de Grote Markt verdeeld.

De vier lichtmasten staan tussen de bomen aan de noordzijde van het plein, de twee centrale lichtmasten bevinden zich op het middengedeelte, aan weerszijde van de plaats waar later dit jaar het beeld van aartsengel Michaël door kunstenaar Herman Lamers een plaats zal krijgen.

Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle, Vrienden van de Stadskern, Stichting Levende Stadsgeschiedenis en winkeliersvereniging Citycentrum. De lichtmasten zijn speciaal voor de Grote Markt ontworpen door vormgevingsbureau IPV Delft. De masten zijn in opdracht van gemeente Zwolle geleverd door Industrielicht BV Essent Netwerk sluit de masten aan. Bij het plaatsen van de nieuwe verlichting medio februari is door de aannemer een constructiefout in de masten ontdekt. Uit oogpunt van veiligheid is toen besloten de bovenkanten van de masten te verwijderen en tijdelijke verlichting te plaatsen.

 

Artikel delen:

Reageer