Traditiegetrouw halen lopers van av PEC1910 het Bevrijdingsvuur uit Wageningen
Traditiegetrouw halen lopers van av PEC1910 het Bevrijdingsvuur uit Wageningen

Hardlopers van av PEC1910 halen weer het Bevrijdingsvuur uit Wageningen

Zwolle – Voor de zesendertigste keer wordt door hardlopers van atletiekvereniging PEC1910 in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur uit Wageningen opgehaald. De tocht terug naar Zwolle verloopt in estafettevorm.

‘Het is belangrijk om deze tocht te maken’ vertelt Willem Smit een van de organisatoren van de tocht. ‘Mensen die na de oorlog geboren zijn beseffen vaak niet hoe belangrijk vrede is. Het is om die reden zinvol om de capitulatie van de Duitse bezetter te blijven herdenken en de vrijheid te vieren.´

Over de tocht zelf vertelt Willem Smit het volgende: In Wageningen nemen de lopers het Bevrijdingsvuur dat eerder uit Normandië in Wageningen is aangekomen in ontvangst. Hoe laat dit precies zal zijn is nog niet duidelijk. Als de lopers het vuur in ontvangst hebben genomen gaat de tocht van 86 kilometer over de Veluwe naar Zwolle. Twee atleten lopen steeds een kwartier. Na een kwartier worden ze afgewisseld door twee fietsers die zich intussen warm gefietst hebben. De deelnemers fietsen en lopen dus verschillende keren tijdens de tocht. Onderweg wordt twee keer gepauzeerd om wat te eten en te drinken. De tocht in het donker maakt veel indruk op de deelnemers. De tocht zal voornamelijk over fietspaden gaan.

Begeleiders in twee busjes en op drie motoren gaan mee voor de veiligheid van de lopers en  om hun conditie in de gaten te houden. Naar verwachting zal de temperatuur laag zijn waardoor de kans op blessures groter is. Natuurlijk wordt er alles aan gedaan die te voorkomen.

Na aankomst in Zwolle wordt er een ontbijt genuttigd in Mercurehotel Zwolle. Daarna om 10 minuten over 10 vertrekken de lopers vanaf de bunker op de IJsseldijk over de oude IJsselbrug richting Zwolle. Vanaf de IJsseldijk krijgen de deelnemers begeleiding van Zwolse motoragenten.  Bij Dinoland voegen jeugdleden van av PEC1910 zich bij het gezelschap. De tocht gaat door de binnenstad onder de Sassenpoort door. Bij de Sassenpoort sluiten  de G lopers van de vereniging zich aan. Als laatsten voegen de deelnemers van de Vrijheidsmaaltijd zich aan bij de groep. Dit zal gebeuren bij de doorgang onder het Provinciehuis naar het park.

Op het podium zal om 11.45 uur het Bevrijdingsvuur op het hoofdpodium in Zwolle ontstoken worden. Burgemeester Henk Jan Meijer houdt een korte toespraak. Na het ontsteken van het  Bevrijdingsvuur wordt het Wilhelmus gezongen.

Atletiekvereniging PEC1910 hoopt de traditie van het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Zwolle brengen nog lang vol te kunnen houden.

Foto's 4
Hardlopers van av PEC1910 halen weer het Bevrijdingsvuur uit Wageningen
Hardlopers van av PEC1910 halen weer het Bevrijdingsvuur uit Wageningen
Hardlopers van av PEC1910 halen weer het Bevrijdingsvuur uit Wageningen
Artikel delen: