Grafkosten Zwolle kennen enorme verschillen

Grafkosten Zwolle kennen enorme verschillen

Zwolle – Een begrafenis in de gemeente Zwolle kan relatief goedkoop of juist heel duur uitvallen. De grafkosten binnen de gemeente verschillen tot wel 2.200 euro per overledene. Het hangt er maar net vanaf waar de overledene wordt begraven.

Dat blijkt uit een rondgang van Uitvaartverzekering.nl. In de rondgang werd onderscheid gemaakt tussen algemene graven en particuliere graven. Bij een particulier graf krijgt de overledene zijn eigen rustplaats, eventueel samen met één ander familielid. Deze graven hebben een langere looptijd, meestal van 20 jaar of langer. Bij een algemeen graf wordt de overledene begraven met één of twee anderen waar hij/zij geen relatie mee had. Deze graven hebben een korte looptijd, meestal van 10 jaar.

De grafkosten kunnen worden vergoed via de uitvaartverzekering van de overledene. Voor mensen die een begrafenis wensen na overlijden, kan het handig zijn om bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, rekening te houden met de grafkosten die in hun gemeente.

Doorgaans geldt dat de grafkosten in dichtbevolkte gemeenten hoger liggen dan in dunbevolkte gemeenten.
Volgens Uitvaartverzekering.nl kost een algemeen graf in het goedkoopste geval slechts 817 euro in Zwolle, namelijk bij de Begraafplaats Nieuw Bergklooster. Bij alle vijf gemeentelijke begraafplaatsen in Zwolle, zoals die van de Kranenburgerweg of Meppelerstraatweg, liggen de kosten op 1.270 euro voor een algemeen graf. Een verschil van ruim 450 euro per begrafenis.

Voor particuliere graven (ofwel: eigen graven) zijn de verschillen nog veel groter binnen Zwolle. Bij de begraafplaats Nieuw Bergklooster en de Rooms Katholieke begraafplaats aan de Bisschop Willebrandlaan betaalt men respectievelijk 2.047 en 2.872 euro voor een particulier graf met een looptijd van 20 jaar.
Bij de gemeentelijke begraafplaatsen ligt het tarief voor ditzelfde graf fors hoger, namelijk 4.254 euro bij een looptijd van 20 jaar. Een particulier graf voor 2 personen kost zelfs 6.652 euro. Dit is bij de begraafplaats Nieuw Bergklooster ‘slechts’ 3.025 euro.
(Voor de grafkosten zijn de cijfers gebruikt uit de Monuta grafkostenmeter)

Artikel delen: