Theater Gnaffel genomineerd voor Gouden Krekel

De Zilveren en Gouden Krekel worden ieder jaar uitgereikt door de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties)aan de meest indrukwekkende jeugdtheaterproducties van Nederland en Vlaanderen.

Vorig jaar won Zwolse Theater Gnaffel de prestigieuze prijs de Zilveren Krekel 2006 voor haar voorstelling ‘De Worstelaar’. Het succes houdt daar echter niet op, want ook ‘De Hompelaar’, een voorstelling in samenwerking met Theatergroep Wederzijds, is genomineerd voor de Gouden Krekel! Of het Zwolse jeugdtheatergezelschap dit jaar deze felbegeerde prijs in de wacht sleept, wordt bekend gemaakt op 5 april tijdens de aftrap van de Jeugdtheaterdagen in de Stadsschouwburg in Utrecht.

DE HOMPELAAR (10+), coproductie van Theatergroep Wederzijds en Theater Gnaffel

DE HOMPELAAR is na ‘De Ingebeelde Ziekte’ (2001) het tweede samenwerkingsproject tussen beide gezelschappen. Een voorstelling die gemaakt werd ter ere van het 25-jarig jubileum van theatermaker Ad de Bont. In een twee uur durende voorstelling vertellen vijf acteurs en een groot aantal levensgrote poppen het bizarre en schokkende verhaal van een eigenaardige familie in een ogenschijnlijk idyllisch dorp. Deze voorstelling was van januari tot en met april 2007 te zien in de theaters.

“Mateloos vernieuwend volwassen theater voor de jeugd dat diepe indruk achterlaat.
DE HOMPELAAR vertelt het verhaal van een dorp en haar bewoners; ieder met zijn eigen, onbeantwoorde, goudgekoesterde verlangens, vol wrok, woede, lust en liefde voor zichzelf en voor elkaar. Tot leven geroepen in een barokke, volwassen tekst van Ad de Bont, die tevens tekent voor de regie. Tot leven gebracht in een groots, meeslepend theaterspektakel met fabelachtig poppenspel van Elout Hol en Jawi Bakker. De vertaling van de tekst in grotesk spel verluchtigd met muzikale intermezzi, laat de toeschouwer de keuze zich volledig onder te dompelen in het bizarre dorpsleven of het met een prettige afstand te bezien. Een Google Earth-blik op een andere wereld. Theatergroep Wederzijds en Theater Gnaffel zoeken de grenzen op van wat voor jeugd nog kan en slagen glorieus.”
Aldus de jury.

Uitreiking & Gouden Krekel
De Zilveren Krekels worden uitgereikt tijdens de Jeugdtheaterdagen van 6 t/m 13 april 2008 in het hele land. Tijdens deze prijsuitreiking wordt ook bekend gemaakt wie de winnaar is van de Gouden Krekel. De prijsuitreiking komt tot stand in samenwerking met het Jeugd- en jongerentheaterfestival Tweetakt, dat voorafgaand aan de Jeugdtheaterdagen plaatsvindt in Utrecht.  De Zilveren Krekels worden uitgereikt in twee categorieën: de VSCD Jeugdtheater en -concertprijs voor de meest indrukwekkende productie en de VSCD Jeugdtheater en -concertprijs voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. In beide categorieën valt één winnaar die naar huis gaat met de Gouden Krekel 2007.

De jury van de VSCD Jeugdtheater- en concertprijzen 2007 bestaat uit: Kees Blijleven (voorzitter, directeur Jeugdtheater de Krakeling – Amsterdam), Nanouk Hildebrand (Stormprojecten), Walther van den Heuvel (jeugdtheaterprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Kim Kooiman (programmeur Stadschouwburg Utrecht), Ine van de Ven (organisator kunsteducatie/programmeur jeugdvoorstellingen – afd. cultuur Gemeente ‘s-Hertogenbosch), Annemarie Wenzel (freelance dramaturg), Marijke van der Woude (programmeur Stadsschouwburg Groningen).

Artikel delen:

Reageer