Voorbeschouwing NAC Breda – PEC Zwolle

Voorbeschouwing NAC Breda – PEC Zwolle

Zwolle – De allerlaatste competitiewedstrijd staat voor de deur. PEC Zwolle sluit het seizoen 2018-2019 woensdagavond af in het Rat Verlegh stadion. Daar is het al gedegradeerde NAC Breda de tegenstander.

De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden was op 18 december 2018. Die wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel. De laatste keer dat de ploegen tegenover elkaar stonden in Breda was op zaterdag 21 oktober 2017. De Zwollenaren wisten die wedstrijd met 0-2 te winnen. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Zwolle een penalty die uiteindelijk werd benut door Bram van Polen. In de 82e minuut besliste Mustafa Saymak de wedstrijd.

NAC Breda degradeerde afgelopen weekend in Heerenveen uit de Eredivisie. Het is voor de Bredanaars de tweede degradatie in vier seizoenen tijd. De vorige keer was in 2016, waarna NAC zich het seizoen erop via de play-offs ten koste van N.E.C. Nijmegen direct weer meldde op het hoogste niveau. Dit jaar lukte het maar niet om weg te komen uit het moeras van de Eredivisie. Lang leek de degradatiestrijd te gaan tussen NAC Breda en De Graafschap. Even leek zelfs De Graafschap de slechtste papieren te hebben toen NAC Breda vlak voor de winterstop zeven punten pakte (winst tegen Vitesse en sc Heerenveen en een gelijkspel tegen PEC Zwolle) uit drie wedstrijden. Waar voor PEC Zwolle de winterstop als geroepen kwam, had men in West-Brabant nog wel even willen door voetballen. In het tweede deel lukte het de Brabanders niet om nog eens zo’n reeks neer te zetten. Ook na het vertrek van trainer Mitchell van der Gaag keerde het tijd niet. Omdat de concurrenten wel punten pakten, leek rechtstreekse degradatie onafwendbaar. De 1-2 zege begin april op concurrent Excelsior gaf het hondstrouwe publiek nog een sprankje hoop, maar uit de daaropvolgende vijf wedstrijden werd alleen tegen FC Emmen (1-1 gelijkspel) een resultaat behaald. In het Abe Lenstra stadion viel zondag definitief het doek.

PEC Zwolle wist juist na de winterstop wél weg te geraken uit de onderste regionen van de competitie, mede door zeges op concurrenten Excelsior, FC Emmen en Fortuna Sittard. Het wist zich uiteindelijk thuis tegen FC Groningen definitief veilig te spelen. Meer dan dat zat er ook niet in. Afgelopen zondag lukte het de Zwollenaren niet om het seizoen voor eigen publiek positief af te sluiten. VVV-Venlo was Zwolle met 2-4 de baas. De wedstrijd van woensdag zal voor een aantal spelers en leden van de technische staf de laatste zijn in Zwolse dienst. Van die betreffende personen werd afgelopen zondag al afscheid genomen. Diederik Boer zette als enige een punt achter zijn imposante carrière.

Jochem Kamphuis heeft woensdag de leiding over de laatste competitiewedstrijd. Assistent-scheidsrechters zijn Mark Strijker en Ruud Bexkens. Official is Ingmar Oostrom. Clay Ruperti is de VAR, die geassisteerd wordt door Kevin Bodde.

Artikel delen: