Overijssel reageert rustig na film van Geert Wilders

De politie in Overijssel heeft geen extra maatregelen genomen nu de omstreden film Fitna van Geert Wilders is uitgekomen.

Mocht er aanleiding zijn, dan schaalt de politie IJsselland direct op. Incidenten hebben zich nog niet voorgedaan. De politie volgt een standaard draaiboek bij onrusten of incidenten. Vanuit de moslimgemeenschap is er rustig gereageerd op de film, waarin vooral veel oude journaalbeelden zijn te zien.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Fitna toont zeer schokkende beelden van slachtoffers van terroristische aanslagen, gelardeerd met verzen uit de Koran. Aan bod komt onder anderen cineast Theo van Gogh, die luchtig spreekt over een mogelijke aanslag op zijn leven.

  Salah Edin

  Vervolgens verschijnen beelden van krantenkoppen over de moord op Van Gogh in 2004 en van Mohammed B. Tussendoor zijn ook opruiende imams te zien die spreken over joden en homo’s.

  De beeltenis van Mohammed B. in de film is echter die van rapper Salah Edin, die op een cd-hoes een persiflage maakte van de foto die door het programma Opsporing Verzocht van Mohammed B. werd getoond.

  Edin kan slechts lachen om het misverstand. “Zijn feiten onderbouwen doet hij niet echt”, vertelt hij.

  Islamisering

  Verder toont de film statistieken van het aantal moslims in Nederland. De politicus bepleit een stop van de islamisering en het verdedigen van de Nederlandse vrijheden. Het kabinet heeft de film al bekeken.

  Wilders had vooraf gewaarschuwd dat aan het einde van de 17 minuten durende film “iets zou gebeuren”. Fitna eindigt met het geluid van een blad dat uit een telefoonboek wordt gescheurd.

  Teksten

  Daarna volgt de tekst: “Want het is niet aan mij, maar aan moslims zelf om de haatdragende verzen uit de Koran te scheuren. Moslims willen dat u ruimte geeft aan de islam, maar de islam biedt geen ruimte aan u. Van de overheid moet u respect hebben voor de islam, maar de islam heeft geen enkel respect voor u.

  De islam wil overheersen, onderwerpen en is uit op de vernietiging van onze Westerse beschaving. In 1945 werd in Europa het nazisme overwonnen. In 1989 werd in Europa het communisme overwonnen. Nu moet de islamitische ideologie worden overwonnen. Stop de islamisering. Verdedig onze vrijheid.”

  Einde

  Het laatste beeld van Fitna betreft een leeg boek met op de linkerpagina de Deense spotprent van de profeet Mohammed, waarin zijn tulband tevens een bom is. Na enkele seconden aftellen wordt een ontploffing gesuggereerd.

  Reactie Wilders

  Wilders noemt Fitna een “nette film”. Hij kan zich voorstellen dat moslims er niet blij mee zijn, maar hij benadrukt dat hij zich aan de feiten heeft gehouden. De film is volgens hem ook “duizend kilometer binnen de kaders van de wet”, zei hij donderdag.

  Terreurbestrijdingsdienst

  Wilders heeft een hoge medewerker van de terreurbestrijdingsdienst NCTb een uur of drie van tevoren gewaarschuwd dat zijn anti-Koranfilm op internet zou verschijnen.

  Kabinet

  Wilders hoopt dat het kabinet op een andere manier zal reageren dan het zich tot dusver over zijn project heeft uitgelaten. Hij wil “een volwassen debat” over de inhoud van zijn film.

  “Ik denk dat premier Balkenende zich wel even achter zijn oren zal krabben als hij deze film ziet.”

  Rellen

  Wilders hoopt dat er geen rellen uitbreken. “Mijn film is niet bedoeld om rotzooi uit te lokken.” Maar volgens hem kan de maker van de film nooit verantwoordelijk worden gehouden voor rellen of boycots.

  Hij hoopt dat de film leidt tot een discussie over de nadelen van de islam in Nederland en in het buitenland. Hij nodigt moslims expliciet uit daaraan mee te doen.

  Onderzoek OM

  Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar mogelijke strafbare feiten in de anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders.

  Premier Jan Peter Balkenende gaf in een persconferentie aan dat het OM “uiteraard” zal bezien of er strafrechtelijk over de schreef is gegaan en hoe de film zich verhoudt tot het strafrecht. In dit soort omstandigheden wordt volgens Balkenende altijd naar de juridische grenzen gekeken.

  Kijkers

  De Nederlandse versie van de film was donderdagavond rond 22.00 uur ruim 1,9 miljoen keer bekeken. De Engelse variant was op dat moment ruim 1,1 miljoen keer bezichtigd.

  Rustig

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken neemt donderdagavond naar aanleiding van Fitna tot dusver geen bijzonderheden waar.

  Dat liet een woordvoerder weten. Het Nationaal CrisisCentrum (NCC) van het ministerie houdt de boel in de gaten. Het departement maakt vrijdag opnieuw de balans op.

  Wilders verwacht ook gewoon in Nederland te kunnen blijven. “Ik zit in Nederland nu, niet in het buitenland. Wat er verder gebeurt, mag ik niet zeggen.” Voorafgaand aan de publicatie van Fitna werd gesuggereerd dat de politicus direct na het verschijnen van de film naar het buitenland zou moeten.

  Aangifteformulieren

  Mensen die aangifte willen doen tegen Geert Wilders wegens de film, kunnen hiervoor voorgedrukte aangifteformulieren gebruiken. De politiekorpsen Flevoland, Gooi- en Vechtstreek en Utrecht ontwikkelden de formulieren samen met het Openbaar Ministerie (OM). Dat zei een woordvoerster van de politie Flevoland donderdag.

  De drie korpsen willen de “uniformiteit borgen” in de verwachte stroom van aangiftes tegen de politicus. Volgens de woordvoerster worden de standaardformulieren vermoedelijk ook in de rest van Nederland gebruikt.

  Bij het doen van aangifte hoeven alleen de naam Geert Wilders en de naam van de film nog te worden ingevuld. Aangevers kunnen kiezen uit diverse artikelen waarover ze aangifte willen doen. Daaronder is bijvoorbeeld aanzetten tot (godsdienst-)discriminatie.

  nu.nl  Maak melding

 2. Begrijp ik het goed? Zijn er speciaal aangepaste aangifteformulieren in omloop, om de bureaucratie te oliën? Vind dit wel grappig eigenlijk…..moet ik Wilders nageven; volgens mij heeft nog niemand zijn eigen speciale aangifteformulier… ;D……Toch eens beter mijn best doen met schreeuwerige uitspraken op het weblog, wellicht mag ik ook een eigen uitgave 😉


  Maak melding

 3. Het is een braaf stukje cinema. Precies wat we konden verwachten: niets nieuws en binnen de grenzen van de wet. Een enigszins amateuristisch aandoende aaneenschakeling van boze imams en moefti’s, beelden van aanslagen en verzen uit de koran. Geert Wilders provoceert nauwelijks met zijn film. Natuurlijk kon het ding na weken van spanning, voorbereidingen, bangheid en voorzorgsmaatregelen alleen maar tegenvallen. Dat geeft ook niets: Wilders heeft zijn punt al lang gemaakt in de aanloop naar het uitbrengen van dit stukje knip- en plakwerk. Hij heeft aangetoond dat er angst is voor het moslimgeloof, dat er angst is om harde misstanden te benoemen en dat sommige religies de tolerantie van buskruit en de humor van een vrieskist hebben.

  Afgaande op de inhoud van de film hoeven we niet bang te zijn voor rellen. In die zin is het een ‘nette film’, zoals Wilders het zelf noemt. Natuurlijk zal er links of rechts een auto in brand vliegen, maar sommige types hebben nou eenmaal aan een half argument al genoeg om naar een jerrycan benzine te grijpen. Geloof heeft daar weinig mee te maken. De moslimwereld zou zichzelf volsagen belachelijk maken als ze nu door zou gaan met het verbranden van provisorisch geschilderde Nederlandse vlaggen en vogelverschrikkers met geel haar. Wat deze film ook doet, het is geen olie op het vuur. Het is een opsomming van de zwarte randen die er om de islam hangen. Die randen zijn wat dikker dan bij de meeste – misschien wel alle – andere geloven, maar de islam is niet in al haar poriën zo doortrapt, achterbaks en haatdragend als Wilders ons wil doen geloven.

  Toch was het in de afgelopen weken niet Geert Wilders, maar een groot deel van de rest van (politiek) Nederland die een dergelijk beeld van de islam leek te hebben. Voorbereidingen op het ergste werden getroffen, Nederlandse ambassades in moslimlanden haalden de vlag voor de zekerheid maar uit de mast, Balkenende ging alvast om hulp vragen aan zijn Europese collega’s en op internet verschenen onder de naam ‘Fitna’ alvast een hoop verontschuldigende filmpjes. De angst regeerde en excuses werden op voorhand al gemaakt. Voor een film die nog geen mens had gezien en die misschien niet eens bestond. Hoe reageerden de moslims in Nederland? Die bleven doodstil. Rustig afwachten en op voorhand al beloven dat er gediscussieerd zou worden ná het zien van de film- een uitspraak die Geert ook meerdere keren heeft gedaan. Om daaraan toe te voegen dat de deuren van alle moskeeën voor iedereen wagenwijd open zouden gaan op de dag na het uitkomen van de film, een belofte waar aan voldaan zal worden. Sterker nog, ze boden toen iedereen afhaakte zelfs aan om de film via hun eigen kanalen te verspreiden. De Nederlandse moslims verdienen hier respect voor én ze behouden – in tegenstelling tot de angstig piepende Harry de Winters en Doekle Terpstra’s van deze wereld – hun waardigheid.

  Fitna is gekomen. Een beproeving (de letterlijke vertaling van het woord ‘fitna’) was het zeker. Achteraf misschien nog wel meer, nu blijkt dat de inhoud de hype eigenlijk niet waar kan maken. Politici buitelen du moment over elkaar heen om te zeggen hoe zwak ze de film vinden, hoe leeg, hoe achterhaald en hoe de montage van oude beelden niets nieuws brengt. Maar hoe hard ze Geerts werk ook afkraken (Mark Rutte: ‘Gemiste kans.’ Alexander Pechtold: ‘Rellerig en tendentieus.’ Femke Halsema: ‘Wilders is met Fitna mislukt.’), in alles klinkt pure opluchting door. Nederland kan van code rood naar code oranje. Balkenende kan rustig slapen. Koopavond is geweldloos voorbij gegaan en op televisie veel discussie, maar nog geen uitgebrande autowrakken.

  En Geert? Die zit gierend van het lachen thuis. In een vlaag van overmoed heeft hij zijn beveiligers vrij gegeven. Met een pak toastjes en een fles wijn hangt hij onderuit in de bank en geniet hij van wat er over zijn film gezegd wordt. Natuurlijk is het een amateuristische opsomming van bekende zaken. Natuurlijk stelt het niks voor. Natuurlijk voegt het niks toe. Maar dat hoeft ook niet. Politiek Nederland, grachtengordel-links en drukte makende demonstranten (al waren dat er wel erg weinig) plaatsen zijn boodschap al weken bovenaan alle sociale, politieke en journalistieke agenda’s: de angst regeert. Angst voor het vreemde, angst voor geloof, angst voor gevaarlijke gekken. Maar ook: gebrek aan moed en gebrek aan doortastendheid. Want de film van Wilders slap noemen, is an sich begrijpelijk. Maar je hoort weer niemand over de gruwelijkheden die wel degelijk uit naam van een geloof zijn en worden begaan en die in de film duidelijk in woord en daad aan bod komen. Dat mag blijkbaar allemaal wel. Er iets over zeggen daarentegen, dat gaat te ver.

  In dat opzicht wordt Geert Wilders, man van het vrije woord, geslachtofferd. De boodschapper is een makkelijk doelwit. Zou dat zijn omdat Geert geen extremistische relifanaat is, waardoor men niet voor zijn of haar leven hoeft te vrezen als er een keer hard verbaal uitgehaald wordt in zijn richting? De reacties, voor- en achteraf, tonen aan dat het vrije woord in dit land zo vrij nog niet is. De suggestie wordt gewekt, dat de boodschapper schuldiger is dan iemand die een vreselijke aanslag pleegt omwille van die boodschap.

  Maar misschien lacht Geert toch het laatst. Het enige dat hij moest doen om in de spotlights te komen en te blijven, was af en toe een opmerking maken over een film. Een film, waar niemand zeker van wist of die bestond of niet. Geert schenkt nog eens bij en proost op Jan-Peter, op Harry, op Doekle, op Femke en op al die andere bange bevooroordeelden, maar vooral op de media, die hem zo prachtig aan een enorm podium hielpen. Zelfs richting degenen die zijn film niet wilden uitzenden, heft hij het glas. Slechte publiciteit bestaat nu eenmaal niet. En de boodschap is duidelijk – slechte film of niet.


  Maak melding

 4. Bang voor de Islam
  @ Hans; je vergeet angst voor de Islam; die afdruipt van de film. Voor het gemak maar een geen onderscheid tussen extremisten en gewone gelovigen. Jammer en dat was niet nodig. De gebleekte man heeft zijn homevideo 2x uitgesteld. Met zijn knettergekke en beledigende taalgebruik en zijn sms je aan de minister. Kon je vanalles verwachten. Ik vind het niet gek dat de verantwoordelijken zijn ingeseind. Gister bij P&W een Sterke Aboutaleb en die jongen van GL kwam ook goed over. Vond de knip en plak film erg slecht: Het belangrijkste: Alle Islamieten werden over 1 kam geschoren; veel islamieten zijn in die landen ook slachtoffer van die maffe extremen. Ben tegen alle extremen: links-rechts of gelovig. Hou toch eens op met dat negatieve gedrag en geprovoceer! Krantenkoppen in de film klopten niet. Allemaal bloed en onthoofdingen achter elkaar gezet of het iets met elkaar te maken had. Een Shiietisch-ritueel werd als slachtoffers van oorlog neergezet. “Nederland in de toekomst oid” was angstzaaien en onwerkelijk. Hij krijgt een aanklacht van de cartoonist: 2x zijn tekening gebruikt zonder toestemming. En van die (bijzonder slordig) man van de verkeerd afgebeelde foto die hr. B. voor moest stellen. Nu wil hij ook nog met die comedy het land in……kost wat aan beveiliging. Laat hem debateren op een plaats waar een parlementariër hoort te debateren in de 2e kamer. Daar is hij al zo lang niet meer geweest omdat hij met zijn knutselwerkje bezig was. Laten we SAMEN wat proberen te maken van dit mooie land!

  De film was archief materiaal en er worden helaas nergens oplossingen aangedragen door het orakel van de PVV. Er wordt enkel angst gezaaid (Nederland in de toekomst oid?!)

  @ Brug: toch nog maar een post
  😀 8)


  Maak melding

 5. Moorden in naam van het geloof. Zoveel mogelijk geld verdienen en macht verwerven is ook een levensovertuiging. Ik denk dat er in naam van die overtuiging nog het meeste doden zijn gevallen.


  Maak melding

 6. Balkenende ging alvast om hulp vragen aan zijn Europese collega’s

  Tekenent waar de angst- en haatzaaierij nou daadwerkelijk vandaan komt?


  Maak melding

 7. Haha ja, mag wel! Hoewel ik het als een ‘eer’ zie dat iemand mijn mening deelt! ;D
  Wel grappig, hij krabbelde mij zelfs nog.. da’s durven haha! 8)
  Anyway, het maakt weinig uit want het stuk is inmiddels al meer en meer achterhaald aan het worden, want er komen steeds meer dingen en kleine misstapjes over de film aan het licht.. het laat me nu koud.
  WEEKEND! 😀


  Maak melding

 8. Fitna is na maandenlange opgebouwde spanning uitgekomen. De algemene reactie in Nederland lijkt te variëren van ‘mild’ tot een ‘opluchting’. Een rondgang in de wereld van de gestigmatiseerde gelovige.

  Van middag om 15.00 uur op Ned. 2

  En later via internet terug te zien. 😉

  klik klik


  Maak melding

Reageer