Wat is jouw favoriete kunstontwerp van Artikel 1 van de Grondwet?

Wat is jouw favoriete kunstontwerp van Artikel 1 van de Grondwet?

Zwolle – Wie maakt Artikel 1 uit de Grondwet op een kunstzinnige manier zichtbaar? Iedereen die creatieve ideeën heeft, kon deze tot eind maart indienen. Uit de inzendingen heeft de jury inmiddels drie ontwerpen gekozen. Iedereen kan nu stemmen op zijn of haar favoriete ontwerp. Stemmen kan tot 1 juni 2019. De uiteindelijke winnaar krijgt budget om het idee ook daadwerkelijk uit te voeren. Het is de bedoeling dat het kunstwerk een plek krijgt in de hal van het stadskantoor.  

De drie ontwerpen die de jury uitkoos en waarop gestemd kan worden zijn:

  • Pasfotoproject van Frabriek Fanatiek
  • Beeldengroep van Afke van Halen
  • Video installatie van Simone Peelen

Pasfotoproject
Het idee van het Pasfotoproject is om bezoekers in het stadskantoor te vragen één  pasfoto in te leveren voor het kunstproject. Zo verzamelen de kunstenaars een diverse steekproef van Zwolle. Van deze foto’s maken ze een vertaalslag in foto’s, tekeningen en schilderijen. Zo ontstaat een mix van technieken en mensen die gezamenlijk staan voor de diversiteit in de gemeente Zwolle.

Beeldengroep
De kunstenaar wil voor dit kunstwerk in de basis hout gebruiken. Het idee voor het ontwerp bestaat uit een groepje zeer diverse mensbeelden gemaakt uit boompjes en takken. Ze ogen oud en jong, soms schattig, soms grillig of lelijk, soms aanraakbaar, soms juist stekelig. In en tussen de houten mensbeelden zitten kleine spiegeltjes verstopt die de kijker een blik op zichzelf gunnen, of op zijn of haar naaste. Kortom, reflectie alom rond artikel 1 en de mensen om ons heen. De volledige tekst van Artikel 1 wordt bij het ontwerp op een lichte achterwand gemonteerd.

Video installatie
Dit ontwerp bestaat uit een video-installatie met een scherm van ongeveer 4 x 2 meter. Het beeld bestaat uit allemaal Zwollenaren die in een benauwde abstracte glazen rechthoek hun eigen ding doen. Alsof het de normaalste zaak is manoeuvreren ze zich als zwevende astronauten om elkaar heen. Ook zijn er bekende Zwollenaren die langs zweven, zoals bijvoorbeeld Herman Brood, Erben Wennemars en natuurlijk Johan Thorbecke. Omdat de personen heel dicht op elkaar zitten zou je denken dat ze claustrofobisch worden en het niet meer aankunnen. Maar integendeel, ondanks de drukte is het een sereen beeld. Iedereen verdraagt elkaar.

Meer informatie over de ontwerpen en de mening van de jury over de ontwerpen is te vinden op www.zwolle.nl/maakartikel1zichtbaar. Hier zijn ook beelden te zien van de drie ideeën. Vanaf deze pagina kan men ook naar het stemformulier om te stemmen.

Vanaf maandag 20 mei zijn afbeeldingen van de ontwerpen ook te zien in de hal van het stadskantoor. Stemmen kan alleen digitaal en tot 1 juni a.s.

Artikel delen: