Deltion Eco Team - Foto: Shell
Deltion Eco Team
Foto: Shell

Studenten uit Zwolle gaan voor record tijdens Shell Eco-marathon Challenger Event

Zwolle – Teams van het Deltion College uit Zwolle, Hogeschool Windesheim uit Zwolle en Universiteit Twente uit Enschede bereiden zich voor op het Shell Eco-marathon Challenger Event dat later deze week plaatsvindt op Circuitpark Berghem. Hier worden studenten uitgedaagd om zo ver mogelijk te rijden in een zelfgemaakt, hyperzuinig voertuig. Tijdens dit Challenger Event, dat voor het eerst in Nederland wordt georganiseerd, en onderdeel is van de Dutch Technology Week, krijgen de teams de kans om voor het eerst hun duurzame voertuigen te testen op de baan. Op zaterdag 25 mei zijn bezoekers welkom om de teams aan te moedigen en de toekomst van mobiliteit te ontdekken op een minifestival op het terrein.

Deze week komen dertig studententeams uit heel Europa samen in Noord-Brabant, waaronder tien Nederlandse teams van middelbare, mbo- en hbo-scholen en universiteiten. Hier testen zij voor het eerst hun innovatieve voertuigen, die bijvoorbeeld op waterstof rijden of zijn gemaakt met een 3D-printer. Voor teams die zich al hebben gekwalificeerd voor Shell Eco-marathon Europa 2019 – de finale – is dit de ultieme kans om zich voor te bereiden op de zenuwslopende wedstrijd in Londen.

Matthias Haalstra, woordvoerder van Green Team Twente zegt: “Dit jaar wordt het testmoment extra spannend voor ons, want we hebben een nieuw model gebouwd dat analyseert in welke bochten we bijvoorbeeld gas moeten geven en in welke we moeten remmen. Het model houdt rekening met de weerstand in de bochten en hoeveel energie er verbruikt moet worden op welk moment op het circuit.”

Het voertuig van het Deltion College is voor 90 procent zelfgemaakt. De mbo-school uit Zwolle heeft bijna alle machines en materialen in huis die nodig zijn om de verschillende onderdelen te maken. “Hierdoor passen de leerlingen hun technische kennis direct in de praktijk toe en bouwen ze echt aan de innovaties van morgen,” aldus Stefan de Koning, begeleider van het Deltion Eco Team.

Team Blue Racing Windesheim van Hogeschool Windesheim uit Zwolle is niet aanwezig op het evenement in Berghem, maar is wel van de partij tijdens Shell Eco-marathon Europa in Londen in juli. Dit team heeft een nieuw voertuig gebouwd en voor bepaalde componenten een gewichtsbesparing van 80 procent gerealiseerd. Caspar Balder van Blue Racing Windesheim licht toe: “Het doel is om onze score dit jaar met 250 procent te verbeteren. Vorig jaar reden we 40 kilometer op 1 kWh, dit jaar moet dat 100 kilometer worden.”

“Ik word ontzettend enthousiast van de motivatie, passie en het niveau van innovatie van de studenten die meedoen aan Shell Eco-marathon. Zij maken de toekomst van mobiliteit realiteit,” zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Omdat relatief weinig jongeren in Nederland voor een studie of loopbaan in de wetenschap en techniek kiezen, zijn initiatieven die de grenzeloze mogelijkheden hiervan onder de aandacht brengen essentieel.”

Het Shell Eco-marathon Challenger Event vindt van 21 t/m 25 mei 2019 plaats op Circuitpark Berghem. Op zaterdag 25 mei kunnen bezoekers de teams aanmoedigen en is er voor jongeren (8 t/m 14 jaar) een gratis minifestival op het terrein, waar ze door middel van allerlei proefjes en interactieve activiteiten kunnen ervaren welke rol wetenschap en technologie spelen in onze toekomst, en hoe leuk het is om hier zelf iets mee te doen. Kijk hier voor meer informatie en gratis registratie.

Artikel delen: