Deltion College Zwolle meest gezonde mbo-school van Nederland

Deltion College Zwolle meest gezonde mbo-school van Nederland

Zwolle – Het Deltion College in Zwolle is er als eerste mbo school in geslaagd alle vignetten te verdienen waarmee een mbo-instelling zich kan onderscheiden als Gezonde School. Hiermee is Deltion de meest gezonde mbo-school van Nederland. Gezonde school is een initiatief van de ministeries VWS, SZW, EZ en OCW. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, ondersteund door branche- en koepelorganisaties.

Eén van de actieve samenwerkingspartners is de MBO Raad. Directeur Paul Oomens reisde vandaag naar Zwolle om het vijfde vignet (Roken, alcohol- en drugspreventie) te overhandigen. Dit vignet is volgens Oomens fel begeerd, ‘omdat het de moeilijkste is om in de wacht te slepen.‘

Voor de vijf vignetten is hard gewerkt. Suzan Ingelse (directeur Sport, Opvoeding en Maatschappij bij Deltion): ‘Aan deze vijf vignetten is een jarenlange inspanning vooraf gegaan. Bijna de hele organisatie is erbij betrokken. Het gaat om gebouwinrichting, het aanbod van etenswaar, sportieve activiteiten, begeleiding, georganiseerde dialoog met jongeren en hoe je dat hebt geborgd in beleid. En het is het waard: het is wetenschappelijk bewezen dat een gezonde leefstijl leidt tot betere schoolprestaties en een duurzame inzetbaarheid. Goed voor de student, goed voor hun toekomstige werkgevers en goed voor onze samenleving.’

Om in aanmerking te komen voor de vignetten van de Gezonde School, moet de school per thema aantonen dat zij structureel aan gezondheid werkt en voldoet aan de kwaliteitscriteria. Deltion kwalificeert zich voor alle vijf themavignetten die er voor mbo-scholen zijn te behalen: Bewegen en sport, Voeding, Roken, alcohol- en drugspreventie, Relaties en seksualiteit en Welbevinden.

De uitreiking van het vijfde vignet vond plaats op een feestelijke en sportieve dag, namelijk het NK MBO Multi Event Zwolle, een event georganiseerd door het Deltion College en Landstede Groep. Bij Deltion streden studenten om de NK-titel voor karate, judo, dance, floorball, tafeltennis en korfbal. Deze kampioenschappen konden door supporters live gevolgd worden op Deltion TV.

Artikel delen: