Charlotte van Pallandt – Kunst als levensdoel

Overmorgen, zaterdag 25 mei a.s., opent in museum De Fundatie in Zwolle een prachtige hommage aan een van de eerste vrouwelijke beeldhouwers van ons land. Uitgeverij Waanders & de Kunst maakte bij deze expositie een mooi, gevarieerd opgezet boek, getiteld: “Charlotte van Palllandt – Kunst als levensdoel”, door Maarten Jager.

Charlotte van Pallandt (1898-1997) is vooral bekend geworden dankzij haar ‘Wilhelmina-monumenten’ in Rotterdam en Den Haag. Na de oorspronkelijke stenen versie in 1968 volgden bijna 20 jaar later een bronzen versie voor Den Haag en een identiek Wilhelmina-beeld voor de tuinen van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

De meeste waardering in het oeuvre van Charlotte van Pallandt krijgen de portretten. Haar fijnzinnige ‘koppen’ getuigen van inzicht in karakter en persoonlijkheid van het model. Tot een geheel ander genre behoren de expressieve beeldjes waarvoor het Amsterdamse naaktmodel Truus Trompert model stond. Truus inspireerde de kunstenares ruim 20 jaar lang, met als resultaat een reeks spontane ‘Truusbeelden’.

Het oeuvre van Charlotte van Pallandt kwam in eerdere publicaties aan bod. Wie de kunstenares zelf was, en wat zij dacht, bleef tot dusver op de achtergrond. Dankzij nieuw bronnenmateriaal kan niet alleen meer informatie over haar werk worden gegeven, maar ook deed zich met dit boek de kans voor om de kunstenares zelf voor het voetlicht te brengen.

Boek

144 pagina’s,luxe paperback, 23 x 29 cm, 100 illustraties in kleur en 85 in zwart-wit, Nederlands,

ISBN 978 94 6262 236 4,€ 22,50

Tentoonstelling

Nog te zien tot september 2019 in museum De Fundatie, Zwolle & Heino/Wijhe.

Artikel delen: