Zwolse ex-daklozen Wouter en Bastiaan spelen in theatervoorstelling OSSO - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Zwolse ex-daklozen Wouter en Bastiaan spelen in theatervoorstelling OSSO

Zwolle – De voorpremière en première van theatervoorstelling OSSO zijn komende week op 4 en 5 juni in het Papenstraattheater. Deze voorstelling onder regie van Elise Doll van Meraki Theaterproducties confronteert de toeschouwers met het leven op straat van dak- en thuisloze jongeren. In deze voorstelling spelen ook de voormalige Zwolse daklozen Wouter Gardebroek en Bastiaan de Mos een rol. Ze spelen waarheidsgetrouwe scenes uit hun eigen leven toen ze in Zwolle op straat bivakkeerden.

Wouter is militair geweest en uit dienst gegaan omdat het daar niet ging. Toen ging het mis: “Ik zette het op het zuipen en kwam in financiële problemen. Mijn huis in Kampen werd verkocht en langzaam zakte ik naar beneden. Ik werd dakloos en heb vier maanden in De Herberg geslapen.” Omdat hij al wel stond ingeschreven kreeg hij drie jaar geleden een woning in Zwolle. Hoewel hij nog wel van een uitkering moet rondkomen, werkt hij nu als vrijwilliger bij het Leger des Heils. Hij haalt boodschappen voor de twee Zwolse brasserieën van het Leger en bezorgt ook lunches. “Het bevalt me uitstekend.” Toen Elise Doll hem bij het Leger des Heils  benaderde om mee te spelen in de voorstelling OSSO hoefde hij niet heel lang na te denken.

Wouter speelt nu ook in huisband The Rebellion op het Talentenpodium van het Leger des Heils. Als zanger en gitarist treedt hij elke tweede donderdag van de maand van 19 tot 21 uur op in de Brasserie van het Leger des Heils, Dijkstraat 6. Wouter treedt samen op met Bastiaan de Mos, bassist en toetsenist van deze rockband en tevens tweede zanger. Ook Bastiaan heeft in Zwolle op straat gezworven. Hij woonde bij zijn ouders in IJhorst en ging dagelijks naar het Deltion College in Zwolle, maar na een aantal mislukte studies “viel mijn toekomst als een kaartenhuis in elkaar.” Hij begon de school te verzuimen, vluchtte uit zijn moeizame leven en begon te zwerven: “Ik was depressief en ging op zoek naar de vrijheid.” Soms sliep hij ’s nachts op treinstations. “Ik verdween onder de radar”, maar op zijn oude school begonnen ze hem te missen: “Waar is Bastiaan gebleven?” De maatschappelijk werker van Deltion en de Zwolse GGD Zwerfjongeren kregen toch weer contact met hem en hij werd naar het Leger des Heils gestuurd. Daar kreeg hij woonruimte, begeleiding en dagbesteding aangeboden “om de boel weer op een rijtje te krijgen.” Hij zit nu op de Creatieve Afdeling van het Leger en heeft zijn talent op het gebied van tekenen, schilderen en fotograferen ontdekt en is bezig zich te ontwikkelen tot kunstenaar. “Ik werk aan mijn toekomst.” Zijn artistieke werk komt deels voort uit zijn leven als zwerver op straat. Hij heeft inmiddels zijn eerste schilderijen verkocht.

In de voorstelling spelen ook twee Amsterdamse jongemannen mee. Vergeleken met hen zijn Wouter en Bastiaan erg stellig over de goede opvang van dak- en thuislozen in Zwolle in vergelijking met Amsterdam. “In Zwolle is een goed vangnet en is alles goed georganiseerd.”

Artikel delen: