Brugklassen Carolus Clusius College bezoeken UNESCO-werelderfgoed - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Brugklassen Carolus Clusius College bezoeken UNESCO-werelderfgoed

Zwolle – Woensdag ochtend verzamelden de brugklasleerlingen van het Carolus Clusius College zich al vroeg op school. Zij vertrokken richting België voor een bezoek aan de stad Luik en aan de kolenmijn Blegny; een van de vier authentieke kolenmijnen van Europa die staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De leerlingen vonden het een indrukwekkend bezoek. 

Tijdens de excursie kwamen de leerlingen door middel van een stadswandeling van alles te weten over de industriestad Luik. ‘Ik dacht dat het niet zo’n mooie stad zou zijn met alleen maar beton, maar toen ik er vandaag was ontdekte ik dat er nog heel veel mooie gebouwen zijn’, aldus Leonoor Leusink, leerling van het CCC.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de kolenmijn in Blegny. Een bijzonder bezoek want de kolenmijn is een van de vier authentieke kolenmijnen van Europa en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De leerlingen daalden af naar een diepte van 60 meter om onder begeleiding van een gids te leren over de geschiedenis en het reilen en zeilen in de kolenmijn. ‘Het was indrukwekkend om te zien hoe weinig kruipruimte de mijnwerkers hadden en ook het lawaai waarin ze moesten werken’, vertelt Job Smit, leerling van het CCC.  

Op het CCC gaan leerlingen in de verschillende leerjaren op excursie. Tijdens een excursie komen meerdere vakken samen. ‘We hebben de excursie naar Luik georganiseerd om brugklasleerlingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Franstalige wereld. Die is dichterbij dan we vaak denken. Ook de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en wiskunde zijn betrokken, zo komen verschillende werelden samen’, aldus Annemieke van der Kooij, docent bij het Carolus Clusius College.

Artikel delen: