Rico McDougal Zwolse Maestro 2019
Rico McDougal Zwolse Maestro 2019

Rico McDougal is de Zwolse Maestro

Zwolle -In een afgeladen Plantagekerk streden gisteravond zes bekende Zwollenaren om de titel de Zwolse Maestro. Hiervoor moesten de dirigenten leiding geven aan Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel. Na een spannende afvalrace stonden in de finale Voice Senior duo Henk en Mick tegenover rapper Rico. De energieke expressie en volle overgave van Rico gaven hem de uiteindelijke overwinning.

Trillende handen en geconcentreerde gezichten. De spanning was af te lezen bij de kandidaat-dirigenten vanuit het publiek. Niet gek, want wanneer sta je voor een 80-koppig orkest? Zo divers als de achtergronden van de dirigenten waren ook hun dirigeerstijlen. Van de bijzondere vrije inleving van Voice Senior finalist Henk Klompenmaker, tot de uiterste geconcentreerde focus van Hedon-programmeur Erik Delobel.

Paniek
Via een grote projectie kon het publiek de expressie van de dirigenten van dichtbij volgen. Het publiek werd getrakteerd op een mengeling van concentratie, opluchting en blinde paniek. Zoals bij Wethouder van Cultuur Monique Schuttenbeld toen zij niet meer wist wanneer het einde van haar stuk Soldaat van Oranje zou komen. Ook bij acteur Boudewijn Koops was de spanning voelbaar toen zijn inzet bij Pirates of the Carribean leidde tot een onherkenbare massa aan instrumenten. Des te groter was de euforie in het publiek en bij Koops zelf toen hij grip kreeg en het stuk floreerde door de prachtige kerk.

Kritische jury
Op de avond zelf werden de dirigenten beoordeeld door een professionele jury bestaande uit Erik Olsman, contrabassist van het Orkest van het Oosten, Astrid Vrolijk, directeur-bestuurder van Stadkamer en Albert Dam orkestleider van de Vuurvogel. De meest kritische stem kwam echter uit het orkest, waar de orkestleden net als bij het tv-programma Maestro via stemkastjes een cijfer gaven aan de dirigenten. Dit zorgde zo nu en dan voor genadeloos lage cijfers.

Winnaar
De grote winnaar van de avond was rapper Rico McDougal. Hoewel hij totaal niet thuis was in de klassieke muziek, heeft hij zich de afgelopen weken ontpopt als een leergierig dirigent. Gisteravond viel vooral zijn passie op. Al zijn ledematen dirigeerden mee en het orkest speelde prachtig vanuit zijn enthousiasme. Een terechte winnaar van de eerste editie van de Zwolse Maestro.

Zwolse Maestro is onderdeel van amateurkunstfestival IkToon. Op 1 en 2 juni is er een IkToon-route tijdens Zwolle Unlimited. Kijk voor het volledige programma op www.stadkamer.nl/iktoon

Artikel delen: