Zwollenaar Knier exposeert met ‘een stille reis’

Op zaterdag 5 april a.s. opent Galerie Buuf te Amsterdam haar deuren voor een wel zeer bijzondere expositie. Kunstschilderes Anneke Bagerman uit Hattem en de in Zwolle woonachtige dichter, schrijver, fotograaf Ruud Knier exposeren daar tot 20 april hun artistieke coproductie Een stille reis. De coproductie bestaat uit een serie van 7 bijzondere doeken in acryl.

Voor het tot stand komen van de serie heeft Knier een fotoshoot gemaakt van allerlei aanspoelsels op het Noordzeestrand. Deze aanspoelsels hebben – voordat zij op het strand belandden – een stille reis gemaakt. Uit de fotoshoot heeft Bagerman enkele foto’s gekozen als inspiratiebron voor een verrassende interpretatie in acryl op linnen (formaat 100 x 120 cm). Bovendien heeft zij op verrassende wijze aangespoeld materiaal in de schilderijen verwerkt.

De coproductie wordt versterkt door de begeleidende poëtische werkjes van Knier. Aan deze werkjes zijn zowel de titels van de afzonderlijke schilderijen als die van de gehele serie ontleend.

De filosofie achter de coproductie is dat niet alleen de aanspoelsels een stille reis hebben gemaakt maar dat ook de beschouwer een stille reis maakt. Hij gaat als het ware met de ogen jutten; zoeken naar de schoonheid van hetgeen hij ziet. Hij zal tot verrassende ontdekkingen komen. Ontdekkingen die zijn fantasie prikkelen en tegelijkertijd ruimte geven tot eigen interpretatie.

Tijdens de opening toont Knier een multimediapresentatie waarin op een zeer originele wijze uitleg gegeven wordt over het samenwerkingsproject. De presentatie is geheel onderlijnd met speciaal gecomponeerde, experimentele, muziek van musicus/componist Roy Kuschel.

Bagerman en Knier trekken momenteel met Een stille reis langs allerlei tentoonstellingsruimtes in het land. Op 5 april doen ze Amsterdam aan. Direct daarna reist de serie door naar Terschelling waar zij voor, tijdens en na de Oerol in West-Terschelling te zien is.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer