Campagne ROC ’s Zwolle rond Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid onder volwassenen moet niet onderschat worden. Eén op de tien Nederlanders heeft namelijk nog steeds grote moeite met lezen en schrijven. De kans is dus zeer groot dat er binnen uw kennissenkring of binnen uw bedrijf mensen zijn die nog dagelijks stoeien met de Nederlandse taal. Het blijft erg belangrijk om aandacht te besteden aan laaggeletterdheid en belangrijker nog: de oplossingen hiervoor. Oplossingen zijn er namelijk genoeg.

Onder andere Landstede en Deltion sluiten dit jaar weer aan bij de landelijke campagne om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. De gevolgen van eventuele laaggeletterdheid zijn groot. Allereerst is laaggeletterdheid voor een volwassene persoonlijk erg vervelend. Zij merken dat ze niet optimaal functioneren en voelen zich eenzaam omdat ze denken dat ze de enigen zijn. Maar ook op de werkvloer kan laaggeletterdheid problemen opleveren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat instructies niet goed worden gelezen of een formulier fout wordt ingevuld. Beide voorvallen kunnen verregaande gevolgen hebben. Het is daarom erg belangrijk laaggeletterdheid aan te pakken.

In Overijssel hebben de 4 ROC’s Aventus, Deltion, Landstede en ROC van Twente meegeholpen met de realisatie van het televisieprogramma “Lees en Schrijf! Taal op je werk” van Educatieve Televisie (ETV). Dit is een uniek en gratis totaalpakket voor laaggeletterden die al deelnemen aan het arbeidsproces of graag weer deel uit willen maken van de arbeidsmarkt. “Lees en Schrijf!” bestaat uit een televisieserie, een werkboek en een oefenwebsite. Met een unieke en volstrekt nieuwe aanpak stimuleert “Lees en Schrijf! laaggeletterden concreet om aan hun lees- en schrijfprobleem te werken. De eerste uitzending van “Lees en Schrijf! Taal op je werk” is zaterdag 5 april om 10.00 te zien bij RTV Oost.

Artikel delen:

Reageer