Leerlingen van het Facet bouwen eigen insecten- en bijenhotel

Leerlingen van het Facet bouwen eigen insecten- en bijenhotel

Zwolle – Leerlingen van groep 7/ 8 van SBO het Facet in Holtenbroek bouwen dinsdag 4 juni aanstaande hun eigen insecten- en bijenhotel. De school heeft de workshop insectenhotel bouwen gekregen van de Bijenbeweging Overijssel die speciaal voor basisscholen in Overijssel de scholenactie Scholen voor Bijen heeft opgezet. Met deze actie wil de bijenbeweging ook jonge kinderen en hun omgeving betrekken bij de bescherming van bijen.  Het bouwen van het ‘hotel’ start om 8.45 uur en duurt tot 15.00 uur. In het geval het insecten- en bijenhotel dinsdag nog niet klaar is, wordt woensdag ochtend verder gewerkt.

Bassischool het Facet is uitgekozen als schoollocatie voor het insecten- en bijenhotel omdat er veel groen rondom de school aanwezig is. Dit lijkt een goede plek voor bijen en insecten. Samen met Simone van der Geld (decorbouwer), Sander Kops (conciërge), Hanneke Leferink (leerkracht) en Mariken Enserink (NME makelaar gemeente Zwolle), bouwen de leerlingen van groep 7 / 8 het ‘hotel’.

Circulair hotel
Voor de bouw van het insecten – en bijenhotel wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van restafval. “Het is voor een dergelijk ‘hotel’ absoluut niet nodig om met nieuw materiaal te werken”, legt NME makelaar Mariken Enserink uit. “Vandaar dat we het circulair bouwen, dat is ook beter voor het milieu. Van ROVA hebben we bakstenen, houten platen en boomstammen gekregen. Een leerling uit groep 7 / 8 had thuis dakpannen over, die gaan we ook gebruiken. En het Facet zelf had bamboe stokken over, ook die kunnen we goed gebruiken voor het hotel!”

De scholenactie van de Bijenbeweging Overijssel biedt naast de workshop insectenhotel bouwen nog meer. Binnenkort komt er een imker op school een gastles over bijen geven en er is een speciaal lespakket voor de leerlingen. Daarnaast plant de school op 4 juni een aantal vaste bloeiende planten en heesters en zaaien de leerlingen biologisch bloemzaad. Op deze manier hopen ze dat de bijen en insecten gemakkelijker hun weg vinden naar het ‘hotel’.

De Bijenbeweging Overijssel is een samenwerking van provincie Overijssel, Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Imkervereniging Nederland, LTO en EIS, kenniscentrum voor insecten.

Meer informatie over Natuur- en Milieuducatie is te vinden op www.zwolle.nl/nme

Artikel delen: