Verkeersproef hoek Korenbloemstraat Hortensiastraat Zwolle krijgt geen vervolg

Verkeersproef hoek Korenbloemstraat Hortensiastraat Zwolle krijgt geen vervolg

Zwolle – In mei startte gemeente Zwolle met een proef bij de aansluiting van de  Korenbloemstraat met de Hortensiastraat. De proef krijgt geen vervolg. Het probleem blijkt namelijk beperkt en doet zich maximaal een kwartier per dag voor.

Tijdens de proef waren twee parkeerplaatsen, één aan elke kant van de Korenbloemstraat vanuit Pierik niet toegankelijk. De pilot had als doel te onderzoeken of de verkeersveiligheid bij de oversteek kan worden verbeterd en de wachttijd voor fietsers en automobilisten kan worden beperkt. Gedurende een week is met camera’s geobserveerd of de afsluiting van de parkeerplekken bijdroeg aan de verbetering van het zicht naar links en naar rechts voor weggebruikers die de Hortensiastraat op willen rijden. De resultaten zijn vergeleken met de observatie die in december vorig jaar is gedaan.

De proef laat zien dat de wachttijden hetzelfde zijn als in de situatie waar de parkeerplekken bezet zijn met geparkeerde auto’s. Ook het aantal “conflicten” tussen automobilisten en fietsers is hetzelfde. Gevaarlijke situaties doen zich, net als voor de proef, niet voor. Verder blijkt dat auto’s beperkt hoeven te wachten voordat ze de Hortensiastraat op kunnen draaien. Het probleem van het wachten doet zich maximaal een kwartier per dag voor en de wachtrij is eigenlijk nooit langer dan twee auto’s.

Samen met de bewoners uit de werkgroep verkeersveiligheid is geconcludeerd dat het probleem beperkt is en dat het niet nodig is om de proef om te zetten naar een permanente situatie. Ook krijgt deze proef geen vervolg elders in de Hortensiastraat. 

De gemeente Zwolle werkt sinds oktober 2018 samen met een werkgroep van bewoners aan het verbeteren van de verkeersveiligheid van de Hortensiastraat. In december 2018 is door  cameraonderzoek onderzocht wat de gevaarlijke plekken zijn en waardoor die onveiligheid wordt veroorzaakt. Samen met de bewoners onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarbij wordt gekeken naar maatregelen op korte termijn en op de lange termijn. De gemeente verwacht binnenkort oplossingen te kunnen presenteren om de voetgangersoversteken bij de Mozaïekschool en Hong Kong City te verbeteren.

Ondertussen…:

Artikel delen: