NIVON Zwolle brengt wandelroutes uit langs Zwolse Stolpersteine - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

NIVON Zwolle brengt wandelroutes uit langs Zwolse Stolpersteine

Zwolle – Met drie wandelingen langs de Zwolse Stolpersteine wil de afdeling Zwolle van het NIVON de wandelaar met andere ogen naar de stad laten kijken.

De stenen laten je ‘struikelen’ over het verhaal dat er achter schuil gaat. Ze zijn stille getuigen van wat stadgenoten overkwam in de Tweede Wereldoorlog. Deze Zwollenaren kregen niet alleen te maken met discriminatie, vluchten en gevangenneming, ze werden vermoord. Met deze wandeling wil het NIVON hun verhaal vertellen.

In Zwolle worden uiteindelijk iets meer dan 450 Stolpersteine gelegd. Eind vorig jaar lagen er ruim 200 stenen. De drie wandelingen voeren samen langs 170 stenen. Op zaterdag 15 juni neemt Jaap Hagedoorn, voorzitter van de Stichting Stolpersteine in Zwolle het eerste exemplaar van het wandelboekje in ontvangst bij de synagoge. Hij krijgt dit exemplaar overhandigd door Anton Cramer, voorzitter van de afdeling Zwolle van het NIVON.

NIVON is een open vereniging waarin mensen met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk is en groen. Nivon baseert zich op sociaal democratische beginselen, heeft afdelingen, landelijke werkgroepen, natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen. Wandelen doen NIVON-leden graag.

De afdeling Zwolle heeft gemeend deze activiteit te koppelen aan een ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Zwolle. De drie wandelingen voeren de bezoeker respectievelijk door de binnenstad van Zwolle en door de wijken Assendorp en Wipstrik. Het startpunt is bewust gekozen bij de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8. Het wandelboekje is verkrijgbaar bij Het Zwols Balletjeshuis en boekhandel Waanders en kosten € 1,50 per stuk.

Artikel delen: