Koop geen gestolen fiets

Controleer een (gestolen) fiets op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Sinds kort is het voor iedereen mogelijk om te controleren of een fiets gestolen is. Dit is een geweldige stap vooruit in de bestrijding van het grootste delict in Nederland. Fietsendiefstal is voor veel mensen een grote bron van ergernis. Niet alleen omdat er een waardevol bezit wordt weggenomen; u komt er meestal pas achter op het moment dat u uw  fiets nodig hebt. Daar komen dan aangifte doen, het verhalen van de schade op de verzekering en de aanschaf van een nieuwe fiets ook nog eens bij.

In Nederland worden jaarlijks naar schatting zo’n 750 000 fietsen gestolen. In Kampen is de politie al enkele jaren bezig om de fietsendiefstallen terug te dringen. In een paar jaar tijd is het aantal aangiften diefstal fiets daarom al gedaald van 500 naar ruim onder de 300 in 2007.

Door op straat een fiets te kopen houdt u het circuit van gestolen fietsen in stand. Bovendien loopt u het risico een hoge boete te krijgen (minimaal 160 euro) en eventueel een strafblad en u komt als heler te boek te staan. Koop liever een fiets bij de vakhandel: de politie en de gemeente hebben samen met  fietsverzekering Unigarant een goede samenwerking met rijwielhandelaren in Kampen en IJsselmuiden opgebouwd. U kunt er dus met een gerust hart een fiets kopen.

Indien u bij aankoop van een gebruikte fiets gebruik maakt van de site van de RdW  om te checken of de fiets ook gestolen is, dan zal zeker het aantal aangiften nog verder dalen. De heler en de steler kunnen dan namelijk ook niet meer bij u terecht met een gestolen fiets. Voor deze controle heeft u een framenummer of chipnummer van de fiets nodig.

Het zou helemaal mooi zijn als u dan ook gelijk de politie zou bellen.

Dus even checken op WWW.RDW.NL  of een fiets gestolen is.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Goed zo!!!

  Ik zou er totaal niet rouwig om zijn als fietsendiefstal en helling compleet uitgebannen wordt. En ik ben ook nog best wel bereid om daar ongelooflijk ver in te gaan (denk lijf- en/of celstraffen).

  Ik heb echt een GRUWELIJKE hekel aan fietsendieven en fietsenhellers (iedereen die een gestolen fiets koopt is in mijn optiek fout bezig). Maar het allerlaagste soort mens in mijn ogen is het figuur dat een fiets ‘terugjat’. Van die lui die pissig zijn omdat hun fiets gestolen is, en dat kutte gevoel lekker verplaatsen door zelf een fiets te stelen. PARDON? Je weet op dat moment hoe het is om je fiets gestolen te hebben en je doet dat iemand anders aan? Dubbele straf voor dat soort lui!


  Maak melding

 2. Helemaal mee eens Japser.
  De sukkel die het woord “terugjatten” uit heeft gevonden moeten ze ophangen aan de hoogste boom. En iedereen die het woord zinnig denkt te kunnen gebruiken ernaast!


  Maak melding

 3. De fietsen / sloten waarmee dat kan zijn nou niet echt nieuwe fietsen…

  Als je fiets meerdere keren gejat wordt, koop jij dan steeds veel te dure tweede-hands fietsen in de fietsenzaak of koop je na de zoveelste keer een goedkope fiets waarvan je weet dat hij waarschijnlijk gestolen is ??

  De moraal ridders zijn weer actief, hebben jullie trouwens mp3-tjes op de computer, en kijken jullie soms een film op een gebrand dvd-tje, laten jullie een verbouwing nooit zwart doen ?? da’s ook diefstal en kun je dus zelf ook in die boom gaan hangen.


  Maak melding

 4. ABC juist omdat mijn fiets vaker is gejat koop ik nooit een gejatte fiets. Ben het eens met Jasper. Alle ABC-tjes in de maatschappij moeten maar eens voelen hoe egoistisch ze zijn.


  Maak melding

 5. Al de mp3-tjes en films op mijn harde schijf zijn hartstikke legaal gedownload. Dat mag namelijk in Nederland, niks illegaal aan.

  En ja, ik koop telkens een nieuwe fiets bij een fietsenhandel. Ik denk dat ik ondertussen aan mijn 13de, 14de en 15de fiets bezig ben. Van de overige zijn er 2 naar het grote fietsen hiernamaals gegaan, 1 is er ingeruild en de rest is allemaal gejat. Allemaal heb ik ze of bij de fietsenhandel gehaald of overgenomen van familie die er voor zelf jaren op rond gefietst te hebben, ze ook allemaal in de fietsenwinkel heeft gehaald.

  (ja, 13de, 14de en 15de, stadsfiets en 2 mountainbikes, als mijn laatste fiets wordt gejat en ik zie daarna iemand op die fiets fietsen, krijgt diegene daarna een close encounter met het asfalt, ik weet namelijk 98% zeker dat er niemand in Zwolle is met die fiets, en diegene die hem wel heeft zijn te herkennen.)


  Maak melding

 6. Ik heb ook altijd netjes een fiets bij de handelaar gekocht!

  Goeie dat downloaden in Nederland inderdaad legaal is 😉

  Bovendien zit er een heffing op CD/DVD recordables. Los daarvan: ik heb een enorme CD collectie die ik volledig heb ingelezen. (=Kopie voor eigen gebruik en dat mag). Films huur ik netjes in de videotheek.

  En ik heb nog nooit iets zwart laten verbouwen.

  Verder sluit ik me ook bij Japser aan: mocht ik een gejatte fiets van mij terug zien dan zal ik adequaat reageren! Je hebt gewoon van mensen hun spullen af te blijven!

  Ook belachelijk dat ze hier in Nederland niet gewoon wat lokfietsen mogen inzetten. Want dat is uitlokking. Belachelijk!


  Maak melding

Reageer