FC Zwolle neemt afscheid van ‘te dure’ Tozé

FC Zwolle neemt na het seizoen afscheid van José Antonio Marecco Gouveia, beter bekend onder zijn voetbalnaam Tozé. De eerstedivisionist heeft niet de financiële middelen om de optie in zijn contract te lichten.

“Dit seizoen was Tozé voor ons redelijk goedkoop, maar in zijn contract stond een te dure optie”, legt trainer Jan Everse uit in VI. “Die kunnen wij op dit moment niet lichten.” FC Zwolle heeft last van financiële tegenvallers. Zo stopt hoofdsponsor Flash Casino’s ermee, dalen de inkomsten uit televisiegelden en vervalt de garantstelling van de gemeente.

Artikel delen:
Reacties 56
 1. …en volgens v. Vliet zou Zwolle met een nieuw stadion door kunnen groeien! Nou deze berichten zijn weer hoopgevend. Volgend seizoen beginnen we dus met minder jallies dan dit seizoen terwijl er toch aardig wat verdiend is dit seizoen lijkt me.
  Ik vertouw op Everse en hoop dat het huidige bestuur snel opzout! Van Vliet en z’n vriendjes, daar komt toch nooit een goede sponsor op af… Allemaal lucht dat bestuur!
  Forza Zwolle!


  ⚠️ Meld

 2. @ Zwollenaar: Kijk maar uit straks gaat de (ook) boven klootjesvolk verheven Ronald, straks ook excuses eisen. Is in de mode na ome Lowie en gebleekte Geert. :'( Maar ik ben het er wel mee eens: verkopen die sloep en geld in FC Zwolle steken. Hebben wij geen suikeroom als FC Utreg?


  ⚠️ Meld

 3. Beetje Zwols karakter?:
  De Librije?
  IJsselhallen?
  Scania?
  Wehkamp?
  ABN-AMRO?
  De Buitensoos?
  De Kroon?
  Projectontwikkelaars desnoods in combinatie: Zwolse Projectontwikkelaars?
  Meubelboulevard?
  Zit er niets in de businessclub? Jan van Ommen loopt wel elke week met die pasfoto’s en reclameteksten te koop in De Peperbus, maar daadwerkelijk wat voor Zwolle doen?
  Henny van de Most dan? is ook in de regio actief
  Nuon?
  Electrabel of een andere energieclub?
  Zwolle (hartteken) Regio: gesponsord door gemeente, VVV, Prov. VVV en vast nog wel meer?  ⚠️ Meld

 4. De buitensoos is geen zwols karakter, zitten door het hele land sinds het Regardz is. Zelf vind ik Electrabel wel een goede optie maar is natuurlijk van origine een Belgisch bedrijf. Zelf ook al eens gedacht aan Altrex kunnen ze gelijk een soort van showroom ruimte huren in het stadion ;D


  ⚠️ Meld

 5. die lui in de businessclub dat zijn allemaal billetikker en kontekruipers en willen een beetje populair overkomen maar de beurs opentrekken ho maar dan geven ze niet thuis  ⚠️ Meld

 6. Vreten, zuipen, netwerken (enorm goed voor je opdrachten), zien (alles behalve de wedstrijd) en gezien worden; is ook waarschijnlijk nog aftrekbaar. Idd échte geldschieters als Mart’n Eibrink zijn nog niet met een vergrootglas te vinden. Maar misschien krijgen we hier vandaag nog wat insite-information 😉


  ⚠️ Meld

 7. Nou Dick, kom op jongen…spreek je contacten eens aan n de businesswereld, en ontdek zelf even hoe ontzettend makkelijk het is om miljoenen los te peuteren. FC Zwolle heeft nooit geleefd in de regio en doet dat nog steeds niet of nauwelijks….dan is het gewoon verrekte lastig om daar miljoenen uit te halen.


  ⚠️ Meld

 8. Toch komen er nog wel wat mensen uit de regio kijken bij Zwolle; sprak er vrijdag toevallig een paar. Blijf het vreemd vinden dat sponsoring hier traditioneel maar mondjesmaat gaat. Waar zou dat in zitten dan? Zijn mensen/bedrijven hier te gereserveerd? Kent FC Zwolle niet die binding die bijvoorbeeld bij andere eredivisieteams wel is?


  ⚠️ Meld

 9. FC Zwolle heeft nooit geleefd in de regio en doet dat nog steeds niet of nauwelijks….

  FCZ leeft weldegelijk in de regio, alleen in het verleden meer dan nu.
  Zo kwamen er altijd enkele bussen vol met supporters uit bijv. Steenwijk die voor FCZ kozen i.p.v. het toch veel dichterbij gelegen, en veel populairdere, SC Heerenveen.
  Maar in Steenwijk heeft men al langer de buik vol van die egotripper die zich voorzitter noemt.
  Uit de wijde regio kwamen er velen zoals van de Veluwe, de Polders en Salland.
  Zelfs uit Groningen en Amersfoort had men de reis er wel voor over.

  Zijn de mensen van buiten Zwolle dan slimmer dan die uit onze stad of zijn de Zwollenaren goedgeloviger? :'(


  ⚠️ Meld

 10. @ Larry; Ben ik met je eens, maar met (grote) sponsorwerving hebben ze dacht ik altijd nog wel wat moeite. Hoe zou dat komen en wat kun je er aan doen?


  ⚠️ Meld

 11. Al verschillende malen zijn er sponsoren aangedragen door o.a. supporters, tijdens regulier overleg, en ook sponsoren.
  Dat werd in 9 van de 10 gevallen op voorhand al door de voorzitter op hooghartige wijze weggewuifd.
  Andere potentiële sponsoren hadden en hebben geen trek om met een club in zee te gaan waarvan de voorzitter onbetrouwbaar en ronduit schofferend bezig is.
  Namen ga ik hier op dit moment niet noemen, maar vraag maar eens rond waarom Falabella bijvoorbeeld niet door gegaan is als sponsor ondanks een contract van meerdere jaren….


  ⚠️ Meld

 12. Meen je niet zeg! Dus hij houdt dat tegen en verder gaat niemand tegen zijn arrogante gedrag in….. keerls zonder kl*ten! Negatief imago naar buiten ook door die bal. Falabella kwam toch ook uit de regio (Elburg) en was tevens sponsor van het suc6 HSA. Dacht dat ie helemaal flauw van Zwolle was.


  ⚠️ Meld

 13. Vraag ook maar eens naar de dronken escapades van de sponsorvriendjes van de voorzitter en waarom daar geen ruchtbaarheid aan gegeven is.
  Het is zelfs met de mantel der liefde bedekt door die egotripper… >:(


  ⚠️ Meld

 14. Zitten ze bij de Stentor te slapen dan…… Dit is geen RTL-Boulevard werk maar de naam van de club die je vertegenwoordigd te grabbel gooien. Er valt wel wat na te vragen idd.


  ⚠️ Meld

 15. Het is zelfs met de mantel der liefde bedekt door die egotripper…

  Heeft deze opmerking te maken met het vertrek in het verleden van een bepaald persoon?
  Zeer pijnlijk voor ons Ronald. ;D


  ⚠️ Meld

 16. @ Dick….ik denk dat het vooral komt omdat je hier in de streek veel hoofdklassers hebt, waar voetbalfans dus meer binding mee hebben. Bovendien spelen er niet of nauwelijks regiojongens bij Zwolle en dus komt de aanhang daarvan ook niet kijken.
  Met de voorzitter heeft dat allemaal natuurlijk niks te maken. Je denkt toch niet dat er 1 toeschouwer thuisblijft omdat er een blijkbaar arrogante voorzitter rondloopt. Je gaat niet naar het stadion om te kijken wat voor pak de voorzitter aan heeft hoor….


  ⚠️ Meld

 17. geschreven door erik, op 4 april 2008 om 10:02

  @ Dick….ik denk dat het vooral komt omdat je hier in de streek veel hoofdklassers hebt, waar voetbalfans dus meer binding mee hebben.

  Is dat niet een beetje een drogreden?
  Want als jouw stelling zou kloppen, dan zou dat ook terug te zien zijn in de toeschouwersaantallen van die hoofdklassers.

  En die binding met regionale spelers snijdt ook geen hout, kijk maar naar SC Heerenveen waar vele vele buitenlanders rondlopen en maar één Fries (Arend-Jan Roorda).
  Toch weet men daar het stadion uit te bouwen naar aantallen die zelfs hoger liggen dan het inwonertal van de gemeente Heerenveen… :'(

  Er is géén vertrouwen in de voorzitter! En terecht!

  Erik, heb je wel eens gesproken danwel afspraken gemaakt met die notoire leugenaar?


  ⚠️ Meld

 18. Hoi Larry, jazeker, ik heb geen slechte ervaringen met de man moet ik zeggen, al kan ik me wel voorstellen dat hij wat wrevel oproept met zijn houding.
  die toeschouweraantallen zie je toch ook wel terug bij de amateurs? Bij een beetje wedstrijd staat toch 1000 man langs de kant.
  succes trekt ook publiek aan, dat is waar, dat zie je in Heerenveen. Maar ik speel liever met regionale jongens, dan met bijv. Toze. Die haalt mij niet over om op vrijdag naar het stadion te gaan.


  ⚠️ Meld

 19. Erik bij hoofdklasser Be Quick komt nauwelijks volk; dan komt er bij WVF (ng 2e klasser) behoorlijk meer.
  Veel mensen gaan ook en…..en zo als mijn neef: altijd bij een hoofklasser en bij FC Zwolle.

  Ben erg voor regionale voetballers bij FC Zwolle!


  ⚠️ Meld

 20. @Erik.

  Het gaat mij niet zozeer om zijn houding (ook onzekere mensen kunnen vaak overkomen als arrogant, maar dat terzijde), maar om zijn voortdurende leugens, manipulaties, dubieuze verdachtmakingen richting supporters ( vermeende intimidatie van Hennie Spijkerman!!!), schofferen van welwillende sponsoren en het keer op keer verbreken van afspraken.
  Ook het door hem gevoerde beleid waardoor de begroting van FCZ na al 12 jaar nog steeds niet groeit maar omlaag gaat, is een zeker teken aan de wand.

  En Tozé zal voor velen niet mooi voetballen, maar een jongen van die leeftijd die in z’n eerste seizoen in het (koude) buitenland zo vaak weet te scoren moet je naar mijn idee koesteren.

  En zoals Dick zegt: er gaan veel mensen kijken bij zowel Hoofdklassers als bij FC Zwolle.
  Maar dat kunnen en moeten er veel meer worden.


  ⚠️ Meld

 21. @ Dick, maar bij bijv. WHC, Genemuiden en HHC staat wel veel volk langs de lijn. En dat zijn mensen die nou eenmaal meer met die clubs hebben dan met FC Zwolle, en bovendien worden die clubs gesponsord door bedrijven die het geld maar 1 keer kunnen uitgeven. Die zullen dus niet zo snel ook nog flink investeren in FC Zwolle.
  @ Larry…ik denk dat pakweg martijn jansen, martijn berger of zelfs tom ijzerman er ook wel 15 hadden ingetikt in een goed lopende ploeg. Wat niet wegneemt dat die Toze op zich prima heeft gefunctioneerd hoor.  ⚠️ Meld

 22. bij bijv. WHC, Genemuiden en HHC staat wel veel volk langs de lijn. En dat zijn mensen die nou eenmaal meer met die clubs hebben dan met FC Zwolle, en bovendien worden die clubs gesponsord door bedrijven die het geld maar 1 keer kunnen uitgeven.

  @Erik

  Dat er daar zoveel mensen langs de lijn staan heeft o.a. te maken met de ‘dorpsbinding’ en de hechte vriendschappen.
  En het klinkt misschien een beetje banaal, maar ook het feit dat men daar op de fiets naar toe kan zodat men lekker bier kan drinken zonder daarna te hoeven autorijden speelt mee. Vaak is de dorpskroeg ook makkelijk te bereiken. 😉

  En het is een publiek geheim dat er in het amateurvoetbal zeer veel zwart geld omgaat.
  Terwijl de Betaald Voetbal Organisaties tegenwoordig onder zeer strenge controle staan van de licentiecommissie van de KNVB.


  ⚠️ Meld

 23. @ Erik: idd bij clubs als WHC en Genemuiden staat vaak veel volk. Eigenlijk bij de meeste hoofdklasser wel. Vreemd dat dat bij Be-Quick niet lukt. Zou eea dan ook met beleving in de stad of in een dorp te maken hebben? Denk dat zo’n heel dorp al lang met de wedstrijd van hun club bezig is. Hier is het wat afstandelijker. Ben eens bij Harkemase Boys geweest toen Jan van Raalte in zijn eentje Be-Quick deed verliezen 😉 Er is bij die teams idd enorm veel regionale binding. Kreeg gister toevallig een sponsor-smsje van Gaalemuud’n. En in Wezep hebben ze zelfs een maximum aantal mensen van buiten Wezep in 1 spelen. Moet de Fc dan regionaal of zelfs landelijk met het zoeken naar sponsoren? Geld kun je idd maar 1x utigeven.  ⚠️ Meld

 24. @ Larry, er zit wel een kern van waarheid in je inderdaad wat banale verhaal, haha. Het heeft ook met traditie te maken. De mensen in die dorpen groeien op met zo’n club en daarom niet met FC Zwolle.
  tja en waarom het bij BQ niet lukt…ik denk weer omdat Zwollenaren wel zijn opgegroeid met FC Zwolle. Bovendien heeft de stad natuurlijk veel te veel amateurclubs, de spreiding is dus veel groter. In een dorp ga je of naar de voetbal, of naar de volleybal.


  ⚠️ Meld

 25. Zwolle heeft naast Be Quick nog meer (ex- en semi-) hoofdklassers, zoals Berkum en WVF, welke trouwens wél een dorpskarakter kennen.
  Daarnaast is de Zwolsche Boys ook ex-hoofdklasser en zelfs profclub geweest.
  De huidige bondscoach van Japan Ivica Osim heeft daar nog gespeeld.
  En wat dacht men van ZAC met de legendarische Bep Bakhuys in de profgelederen?

  Zwolle kent gewoon een zeer rijke voetbaltraditie met een enorme keus in clubs.
  En die keus is denk ik tevens de makke waarom er niet zulke grote toeschouwersaantallen zijn.


  ⚠️ Meld

 26. @ Larry; Prima constatering: WVF heeft een dorpskarakter. Ondanks dat het op voetbalgebied door de jaren heen eerder “mooi” moet dan dat “de mouwen moeten worden opgestroopt”. Vind ook dat er teveel clubs zijn.

  Maar kan er ook wat mankeren aan het personeel van FC Zwolle die sponsoren binnen moeten halen? Hebben ze wel de goede mensen op de goede plaats? doen ze zo hun best als bijvoorbeeld Frohlich bij Berkum? In Zwolle zitten veel mensen op de centen in plaats van te investeren (zie die Van Seumeren van Utreg…). Ook aan de uitstaling naar buiten mankeert volgens mij wel e.e.a.


  ⚠️ Meld

 27. @dick

  sinds kuipers is het bedrijf inmiddels al 3 keer van naam en dus van eigenaar gewisseld.eerste na kuipers was corporate express ,toen nog onderdeel van burhman,daarna heette het guilbert en die zijn weer overgenomen door office depot.corporate express en guilbert waren sponsor van zwolle en office depot ook 1 jaar omdat guilbert sponsor was toen het werd overgenomen,maar omdat het hoofdkantoor van office depot in venlo staat sponseren ze zwolle niet meer maar wel vvv venlo.en dat is denk ik het probleem dat er alleen vestigingen in zwolle zitten maar geen hoofdkantoren.


  ⚠️ Meld

 28. @ Ramon die zocht ik corporate express. Da’s een goeie:

  dat er alleen vestigingen in zwolle zitten maar geen hoofdkantoren.

  Tenminste een goed voorbeeld.


  ⚠️ Meld

 29. Ook zijn er in Zwolle idd te veel amateurclubs zonder bestaansrecht,

  Vind ik een beetje een ongenuanceerde opmerking.
  Wie bepaalt het bestaansrecht en op basis van welke criteria?

  Verder zijn er clubs die door de schaalgrootte, of beter gezegd het ‘klein’ zijn, hun charme hebben voor de leden.
  Er zijn mensen die zich daar beter thuis voelen, zoals bijv. EDON aan de Marsweg met hun prachtige sportveld.

  Trouwens, Kuipers heeft een doorstart gemaakt onder deze zelfde naam.
  Website Kuipers Groep…. 😉


  ⚠️ Meld

 30. @ Larry: Bestaansrecht op basis van criteria als: hoeveel leden, kunnen ze financieel rondkomen, hebben ze jeugd?
  Wat dat betreft schiet het volgens mij bij Storica niet op?

  Zouden ZAC en De Boys nu nog niet samen kunnen?

  EDON echter, lijkt mij door haar bijzonde re cultuur zeker bestaansrecht te hebben.

  Maar volgens mij moet er echt worden gesaneerd in het aantal clubs.


  ⚠️ Meld

 31. hoeveel leden, kunnen ze financieel rondkomen, hebben ze jeugd?

  Als de leden zélf de extra kosten kunnen en willen dragen heeft een club bestaansrecht.

  Wat dat betreft schiet het volgens mij bij Storica niet op?

  Voormalige bedrijfsvereniging van Stork Werkspoor Diesel, waarvan het personeelsbestand jaren geleden enorm is ingekrompen en de binding verdwenen.
  Maar als de huidige leden zich fijn voelen bij deze club in de marge, wie zal die club het bestaansrecht dan mogen ontzeggen?

  Zouden ZAC en De Boys nu nog niet samen kunnen?

  Oud zeer, van oudsher, dé eliteclub van Zwolle (ZAC) en dé arbeidersclub (de Boys).
  Speelt voor sommigen binnen die clubs nog steeds… 😮 :'(

  Maar volgens mij moet er echt worden gesaneerd in het aantal clubs.

  Misschien wel, zeker als er grote bedragen gemeensschapsgeld mee gemoeid zal zijn om ze te laten overleven. 🙂


  ⚠️ Meld

 32. Amateurleden zelf extra kosten dragen?
  Hoor verhalen over Storica, maar dat zijn slechts verhalen van anderen. Dus die zet ik hier niet neer. Prima hoor een vriendencluppie zonder jeugd, beetje buizen op zaterdag. Maar daar hoeven wij niet voor te betalen lijkt me.
  Want elke club krijgt volgens mij ook nog subsidie/financiele injecties. Ook bespelen ze grond waar ook wat anders mee gedaan kan worden. CSV kon ineenkeer wel naar Stadshagen nadat de gemeente ellenlang had lopen leuren bij oa Be Quick en WVF: ze moesten een bespeler hebben. CSV had geen geld; kijk nu eens wat er nu ligt (’t is ze van harte gegund hoor!) maar daar zit veel geld van de gemeente in. Kijk maar eens boven in de kantine: 2 vergaderzalen van de gemeente. Dat is natuurlijk ook verrekend.
  Maar er zijn hele werkgroepen bezig met herstructurering van het Zwolse amateurvoetbal.
  Ik weet van het oudzeer van de 2 Z-en. Je kunt de cultuurverschillen ook heel goed zien als je de beide kantines naast elkaar zet. Maar het is 2008….


  ⚠️ Meld

 33. @ Ramon

  Daarom noemde ik Altrex (hoofdkantoor op Hessenpoort) en Electrabel (hoofdkantoor nota bene aan de ceintuurbaan).


  ⚠️ Meld

 34. Prima hoor een vriendencluppie zonder jeugd, beetje buizen op zaterdag.

  En van de door jou aangehaalde website:

  Meer wedstrijden wil voor deze clubs zeggen dat ze twee thuiswedstrijden meer op het programma krijgen en dus meer kantine-inkomsten kunnen genereren.

  Hoe meer zuipers bij de club is dus een criterium voor bestaansrecht??? ;D ;D ;D


  ⚠️ Meld

 35. Haha als je dat wilt vergelijken, vaak wel de grootste inkomensbron van amateurverenigingen, vergelijk je appels met peren.

  Vergelijk het aantal mensen in de kantine. Of de kantine-inkomsten van een club als Storica op een zaterdag maar eens met een club die leeft in de omgeving, met bestaansrecht in de wortels.
  Met een potentiële topklasser als Quick-Boys of IJsselmeervogels, Spakenburg…..zijn hele andere plaatjes.


  ⚠️ Meld

 36. Clubs bepalen zelf hun bestaansrecht hoor, dont misunderstand me, maar ik denk dat je op ten duur ook wel meot fuseren. NIet alleen om voldoene vrijwilligers/leden te houden, maar ook uit oogtepunt van ruimtegebrek. Als 1 of 2 sportparken dicht zouden kunnen, levert dat heel veel ruimte en daarmee geld op.


  ⚠️ Meld

 37. @ Erik; Ook als het geld op is, houdt het gewoon op (de Christelijke Sport vereniging van 1928 is natuurlijk een uitzondering). Idd uit post van 14.20

  Ook bespelen ze grond waar ook wat anders mee gedaan kan worden.  ⚠️ Meld

 38. @Dick

  Ook wij kunnen een voetbalclub oprichten, maar of dat een succes zal zijn?
  Ik denk dat we gezien mijn briljante voetbaltalent zelfs in de Luxemburgse onderafdeling altijd stijf onderaan zullen bivakkeren… 😀 😀  ⚠️ Meld

 39. Maar met voldoende talentvolle zoepers d’rbij hebben we in ieder geval bestaansrecht! 😀

  Ik denk dat Erik zo te zien dan ook mee kan doen, want die heeft volgens mij net de vrijdagmiddagborrel achter de rug… 😉 ;D  ⚠️ Meld

 40. Toch nog niet zo’n gekke suggestie………. Er zijn zoveel clubs die niet overlopen van getalenteerde voetballers. De voetbal is slechts een dekmantel voor gezelligheid. 8)


  ⚠️ Meld

 41. Erik Rotman (22) speelt in het aanstaande seizoen voor SC Genemuiden.

  Het contract van de de linksbenige verdediger bij FC Zwolle wordt na twee seizoenen niet verlengd. In het afgelopen seizoen kwam Rotman helemaal niet aan bod, in de lopende competitie speelde hij acht wedstrijden in de eerste divisie. Rotman geeft Genemuiden de voorkeur boven zijn oude club DOS Kampen.


  ⚠️ Meld

Reageer