AED Troelstralaan
AED Troelstralaan

BuurtAED-actie in Zwolse Ittersum groot succes

Zwolle – In Zwolle Zuid, in de wijk Ittersum hangt nu een AED in deKappeijne van de Coppelolaan, naast de ingang van de Christelijk Gereformeerde Kerk Zuiderhof. Buurtbewoners hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen drie weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen. Ook gemeente Zwolle doneerde een mooi bedrag. En de Zuiderhof gaf toestemming voor de locatie en verzorgde de installatie.

Initiatiefnemers van de actie Marianne Grooten en Gerrit Kolkman: “In onze buurt hadden we geen AED die dag- én nacht beschikbaar is. Toen we onze actie startten kregen we veel bijval. Super dus dat het in zo’n korte tijd gelukt is om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Ook zijn we erg blij met de medewerking van de Zuiderhof, waardoor onze AED op een heel geschikte locatie hangt.”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl

Artikel delen: