Aandacht voor tekort aan openbare toiletten bij Zwolse Halve Marathon

Zwolle – Zaterdag 15 juni 2019 is de Scania Zwolse Halve Marathon. Dit hardloopevenement omarmt de 500-meter norm en biedt dit jaar toegang tot openbare toiletvoorzieningen om de 500 meter. Daarmee is het evenement ook geschikt voor lopers met buik- en blaasklachten en alle anderen die van het toilet gebruik moeten maken. De Toiletalliantie is heel blij met dit initiatief van de organisatie.

Het aantal openbare en opgestelde toiletten is in Nederland nog steeds groot. Ondanks een toename van openbare toiletten in de Hoge Nood app (de grootste database van (semi-)openbare toiletten). Hierdoor kunnen ruim 2 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar ook vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen niet onbezorgd op pad. Het hardloopevenement is een goed voorbeeld hoe een evenement zich op een simpele manier toegankelijker maakt voor buik- en blaaspatiënten.

Bernique Tool van de Maag Lever Darm Stichting en initiatiefnemer van de Toiletalliantie: “Met deze geweldige actie van de Zwolse Halve Marathon zijn zowel hardlopers als supporters geholpen. Tegelijkertijd komt er zo op een heel positieve manier aandacht voor het schrijnend tekort aan openbare, toegankelijke toiletten. Samen met buikpatientenverenigingen ontwikkelden we de norm dat in drukke stadscentra iedere 500 meter een (semi-) openbaar, toegankelijk toilet beschikbaar moet zijn. We zijn met de inmiddels opgerichte toiletalliantie hard bezig om Nederland ‘toilet-gastvrij’ te maken.”

Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt één op de vier buik- en blaaspatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan. Die angst resulteert vaak in eenzaamheid en blijkt niet ongegrond, want ruim tachtig procent zoekt wel eens tevergeefs naar een openbaar toilet. Meer dan de helft van de patiënten heeft bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig. Daarom zou er in stadscentra om de 500 meter een toegankelijk toilet moeten zijn. Slechts één op de zes patiënten vindt daadwerkelijk een toilet binnen die tijd. Helaas worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen.

De toiletalliantie, opgericht in 2018, bestaat uit dertien maatschappelijke organisaties. Het initiatief tot de alliantie is genomen door de Maag Lever Darm Stichting, Stomavereniging, Crohn en Colitis Vereniging Nederland (CCUVN), Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en Stichting voor mensen met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS). Inmiddels bestaat de alliantie uit dertien partijen. Naast eerdergenoemde organisatie zijn dat: Continentie Stichting NL, De Zonnebloem, gehandicaptenkoepels Ieder(in) en KansPlus, seniorenorganisaties KBO-PCOB en KBO-Brabant, reizigersorganisatie Rover en Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk. Partijen die deze boodschap ondersteunen zijn de Harteraad, Fietsersbond, MS Vereniging, PSC Patients Europe, Bekkenbodem4all, Vereniging Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) en Super Supermarkt Keurmerk (SSK). Onze missie is om voor 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland te hebben. Voldoende voor de 2 miljoen buikpatiënten, de 1,5 miljoen blaaspatiënten, ouderen, vrouwen, dagjesmensen en iedereen die onderweg af en toe een toilet nodig heeft.

Een op vier buikpatiënten geeft aan regelmatig thuis te blijven uit angst om geen toilet te vinden. Dat kan en moet anders. Samen met gemeenten, regionale overheden, winkeliers en horecaondernemers kunnen we ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)