Nel Banninkhuis wordt niet gesloten

,,Als er overlast is bij de nachtopvang van het Nel Banninkhuis dan zou er gepraat gaan worden over de sluiting van dat opvangcentrum. Die afspraak tussen gemeente en de Assendorpers staat zwart op wit, maar het Banninkhuis wordt niet gesloten, terwijl er overlast is. Hun huurcontract wordt zelfs verlengd. Hoe kan dat nu?,’’ vraagt Anneke van Snick zich af.

Van Snick, voorzitter van de Vrienden van Assendorp (VvA), is boos. Op het Wijkplatform, waar gemeente en Assendorpers over actuele wijkzaken praten, komt haar woede tot uitbarsting als ze de verklaring van wijkwethouder Gerard van Dooremolen hoort dat de gemeente niet zonder de nachtopvang van het Nel Banninkhuis kan. En dat terwijl de winkeliers de laatste tijd weer klagen over overlast van de dak- en thuislozen.

Van Snick houdt een gemeentelijk document in de lucht uit februari 2003. ,,Hier staan zwart op wit de afspraken die zijn gemaakt tussen de wijkbewoners, de toenmalige wijkwethouder Hagedoorn en Erik Dannenberg, toen nog baas van het opvangcentrum. Het is een verslag waarin bepaalde afspraken zijn gemaakt. Zo zou gepraat worden over de sluiting van het Banninkhuis als er overlast was. We zouden ook op de hoogte gebracht worden bij een verlenging van het huurcontract. We zijn niet op de hoogte gebracht van de huurverlenging én er is weer overlast’’, constateert Van Snick, ,,Er liggen dus afspraken!’’

Wethouder zit met mond vol tanden

Wijkwethouder Van Dooremolen zit met zijn mond vol tanden: ,,Afspraken? Daar moet ik even induiken. Ik weet er niets van.’’ De aanwezige wijkbewoners reageren verbaasd. De communicatie met de wijk is niet al te best, constateert er een zuur. Afspraak is afspraak, vindt de VvA-voorzitter die Van Dooremolen en zijn staf ambtenaren aardig aan het zweten krijgt.

Blijkbaar werkt de communicatie tussen de wijkwethouder en zijn ambtenaren ook niet goed, want Van Snick bracht de punten uit 2003 een maand geleden ook al in tijdens het klankbord-overleg over de Zwolse Poort. In die klankbordgroep zitten ambtenaren van de gemeente Zwolle en die hadden kunnen weten dat het Nel Banninkhuis altijd weer goed is voor veel tumult.

Zeker gezien het feit dat een andere wijkwethouder, Jaap Baarsma, in 2002 al had gezegd dat het Nel Banninkhuis zou verdwijnen als de psychiatrische kliniek de Zwolse Poort in Assendorp zou verschijnen. Deze historische afspraak van Baarsma zorgde ervoor dat de bewoners de komst van de Zwolse Poort accepteerden.

Pijnlijk was wel dat de afspraken van Baarsma nooit zijn vastgelegd, waardoor de gemeente onder de toezegging uit kon komen. De Zwolse Poort is inmiddels bezig met de bouw van een eigen kliniek aan de Grasdorpstraat, terwijl het Banninkhuis de deuren nog steeds open heeft staan.

De Assendorpers daarentegen kennen de uitlatingen van Baarsma wel goed. ,,Het Nel Banninkhuis en Zwolse Poort zouden de druk op de wijk te veel doen toenemen. Die uitspraak van Baarsma kan ik me nog heel goed herinneren. Toen hij dat gezegd had in de zaal verdween de woede van de Assendorpers over twee opvangcentra als sneeuw voor de zon,’’ aldus een wijkbewoner.

Ondanks het slechte geheugen van de gemeente Zwolle is een ding wel duidelijk geworden op het Wijkplatform. Het Nel Banninkhuis blijft de komende jaren nog wel even aan de Luttenbergstraat gehuisvest. Van Dooremolen: ,,Ik weet niet wanneer en of het Nel Banninkhuis gesloten wordt. Dat kan twee, vier of acht jaar duren.’’

Assendorpernieuws

Artikel delen: