“Stadshagen: van de trein in de bus, een lastige klus” - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

“Stadshagen: van de trein in de bus, een lastige klus”

Zwolle – Van 2 t/m 15 juni is er een twee weken durende test op station Stadshagen. Er stoppen en vertrekken in deze periode treinen richting Kampen en Zwolle Centraal.

Of deze test is geslaagd, zal nog moeten blijken. De eerste berichten lijken echter goed te zijn: de bewoners van Stadshagen zijn in over het algemeen positief. Zoals nu gepland, gaat het station Stadshagen in december 2019 open. Hiermee is een langlopend probleem opgelost en heeft iedereen vanaf Stadshagen de trein binnen zijn bereik. Dit geldt helaas niet voor iedereen:er stopt namelijk wel een bus die studenten naar Deltion Campus vervoert maar er stopt geen gewone lijnbus bij het station. CDA Zwolle zal aanstaande maandag dan ook een motie indienen om dit mogelijk te maken.

Arjan Spaans van CDA Zwolle: “Vorig jaar hebben we al een aantal keren aandacht gevraagd voor de aanpassing van buslijn 1 in Stadshagen. Natuurlijk waren we blij met de uitbreiding van de route maar er waren ook tegenvallers,waaronder het vervallen van de bushalte bij het Hoge Huijs. Daarnaast zorgt de nieuwe route er ook voordat de bus niet meer langs station Stadshagen komt”.

De afstand tot het station vanaf de dichtstbijzijnde bushalte van lijn 1 is best groot, zeker 400 meter. Dit zorgt ervoor dat inwoners die afhankelijk zijn van openbaar vervoer, gedwongen zijn om een alternatieve oplossing te bedenken of de rit uit moeten zitten tot aan station centrum. Ook zorgt deze afstand ervoor dat diverse inwoners de bus als minder passend alternatief zullen zien voorde auto, met alle negatieve gevolgen van dien. Wethouder Dogger heeft in de tussentijd wel geprobeerd om de route nog aan te laten passen maar de Provincie Overijssel wil nu geen aanpassingen doen. Spaans: “Het enige dat is toegezegd, is dat er na februari volgend jaar geëvalueerd gaat worden. Daar hebben we in december uiteraard niets aan. Vanaf december 2019 is er namelijk een behoefte aan een goede aansluiting van bus 1 met het station in Stadshagen.”

De motie van het CDA vraagt het college dan ook om zich bij de provincie hard te maken voor een snelle aanpassing van buslijn 1. Daarnaast vraagt CDA Zwolle aan alle partijen in de Zwolse gemeenteraad om hun steun en invloed. Wie weet wordt voor veel mensen de overstap naar de bus dan geen lastige, soms zelfs onmogelijke klus.

Artikel delen: