Honours College is risico voor Zwolle

De fractie van GroenLinks/De Groenen las deze week in de Stentor dat het Honours College van de hogeschool Windesheim met een jaar uitgesteld wordt. Recent kon GL/DG in een interview met dhr. Dijkstra al lezen dat het geen storm liep met de aanmeldingen. “Na het debacle van de universitaire studies in de stad is dit extra tragisch voor Windesheim. Het is namelijk helemaal niet gezegd dat er volgend jaar wel studenten zullen komen.” De fractie vraagt zich af welke risico’s de gemeente Zwolle met dit dreigende fiasco loopt.

GL/DG heeft het vermoeden dat de studenten waar de hogeschool Windesheim op mikt eerder naar een universiteit zullen gaan of zich daar via het VWO voor zullen kwalificeren dan dat zij een HBO-(plus)opleiding gaan volgen. Dat er geen universiteit in Zwolle komt, vindt de groene fractie geen probleem. “Er zijn voldoende universiteiten in Nederland en deze zijn vanuit Zwolle goed bereikbaar.” GL/DG stelt een aantal kritische vragen aan het college in Zwolle.

GL/DG vindt ‘gewone’ HBO-studenten leuk genoeg voor de stad. Daar willen zij graag wat voor doen in Zwolle. “Hun onderwijs en studieomgeving samen met de hogeschool Windesheim verbeteren heeft voor ons een grotere prioriteit dan het experimenteren met nieuwe groepen studenten, waarvan het onzeker is of die er sowieso zijn. “

GL/DG heeft de volgende vragen voor het college:

1.       Welke risico’s loopt de gemeente als het Honours College dit jaar niet doorgaat?

2.       Welke risico’s loopt de gemeente als het Honours College helemaal afgeblazen wordt?

3.       Heeft de gemeente een risico-analyse gedaan voordat ze in zee ging met de plannen van de hogeschool Windesheim?

Anneke Nusselder en Theo Profijt

 

Artikel delen:

Reageer