Windesheim toont verslaving op het witte doek

Donderdag 10 april vertoont Windesheim de film ‘Requiem for a dream’. De tweede van een reeks van vier eigentijdse films over jongeren en verslaving. De films tonen het verwoestende karakter van het gebruik van verslavende middelen. Iedere filmavond start om 18.30 uur op de Campus 2-6, Zwolle en bestaat uit een inleiding, film, discussie en debat. De toegang is gratis.

Zuipketen, binge drinking… Het alcoholgebruik onder jongeren is zorgwekkend. Maar het gebruik van andere verslavende middelen moet daarbij ook niet onderschat worden. In Nederland heeft maar liefst 1 op de 10 mensen een verslaving. Dat komt neer op zo’n anderhalf miljoen mensen. Daarin lijken jongeren extreem met middelen om te gaan: nooit gebruiken of mateloos.

Is een jongere eenmaal verslaafd, dan zorgt dat vaak voor veel problemen. Maatschappelijk functioneren wordt steeds moeilijker, criminaliteit ligt op de loer en relaties staan zwaar onder druk. Om uit deze, vaak dramatische, situatie te komen, is een enorme opgave. Het vraagt veel hulp, zorg en ondersteuning. Een leger aan deskundigen is dan ook dagelijks bezig om jongeren die verslaafd zijn, weer op de rit te krijgen.

Doel

Met de filmreeks wil Windesheim inzicht geven in de verslavingsproblematiek onder jongeren en dit bespreekbaar maken. Tijdens de avonden zijn ook sprekers aanwezig. Dit zijn deskundigen met veel kennis van de theorie en de praktijk. Na elke film is er gelegenheid om met elkaar in discussie te gaan, vragen te stellen en na te praten.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de films en debatten is te vinden op www.windesheim.nl. Aanmelden kan via www.vupodium.nl.

Initiatief

De avonden met film en debat zijn een initiatief van het Kenniscentrum Verslavingskunde van Windesheim en VU Podium.

Het kenniscentrum Verslavingskunde is ontstaan vanuit de hbo-specialisatie (minors) Verslavingskunde die de hogeschool recentelijk heeft ontwikkeld in nauwe samenwerking met diverse GGZ- en verslavingszorginstellingen. Het kenniscentrum organiseert jaarlijks

een congres en diverse andere activiteiten. Het onderwijs en de activiteiten zijn toegankelijk voor zowel studenten als voor professionals uit het werkveld van GGZ- en verslavingszorg.

VU podium stimuleert het gesprek en debat tussen wetenschap, samenleving en levensbeschouwing. Het is een initiatief van de Vrije Universiteit, VU medisch centrum, Christelijke Hogeschool Windesheim en de Vereniging VU-Windesheim.

Artikel delen:

Reageer