10.000 euro voor ‘allereerste virtual reality sportproject van Nederland’ - Foto: Eva Posthuma
Foto: Eva Posthuma

10.000 euro voor ‘allereerste virtual reality sportproject van Nederland’

Zwolle – SportService Zwolle start als allereerste sportorganisatie in Nederland een virtual reality sportproject voor senioren. Dat gebeurt met een financiële bijdrage van het Zwolse fonds De Gasthuizen, van 10.000 euro. Een cheque met daarop dit bedrag, ontving Loes Boetes (SportService Zwolle) donderdag 12 juni uit handen van burgemeester Henk Jan Meijer.

Met behulp van een virtual reality bril, sensoren en een computer bouwt SportService Zwolle de woonkamer van Zwolse senioren om tot een tennisveld, bowlingbaan, oceaan of boksring. ‘Volgens mij zijn wij de állereerste sportorganisatie in Nederland die virtual reality (vr) inzet met als doel mensen langer, meer en beter te laten bewegen’, zegt Boetes. ‘Tennissen, voetballen, duiken, met dolfijnen zwemmen, het kan allemaal. Het fysieke effect is zo groot, dat er al mensen zijn afgevallen door vr-sportspelletjes te doen. Er zijn zelfs websites die aangeven hoeveel calorieën je verbrandt als je ze speelt.’

De Gasthuizen viert dit jaar zijn tienjarig jubileum en stelde daarom bij wijze van uitzondering de ‘Jubileumjubel’ van 10.000 euro beschikbaar. Mensen en organisaties met een idee dat het leven van Zwolse senioren leuker, makkelijker of gezonder maakt, konden een aanvraag indienen.
Wegens de vele aanvragen die De Gasthuizen kreeg voor de Jubileumjubel, wordt de actie in oktober 2019 herhaald. Dat betekent dat nóg een initiatief een bijdrage van 10.000 euro krijgt. Lees meer op www.degasthuizen.nl.

Speciaal voor de gelegenheid kwam de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer om de cheque namens De Gasthuizen te overhandigen aan Boetes. ‘Het is toch kicken als je tegen je kleinkinderen kunt zeggen dat je met virtual reality aan het sporten bent’, zei hij in zijn toespraak. ‘Bovendien draagt dit project bij aan vitaal ouder worden en aan sociaal contact’, benadrukte hij, refererend aan de headsetjes die deelnemers met elkaar laten communiceren. Jolanda van der Veer, directeur van SportService Zwolle, onderstreept nog eens de bijdrage aan vitaliteit: ‘Wij staan voor een leven lang sporten en de vr-brillen maken dat echt mogelijk. Samen met De Zonnehuisgroep en WijZ bekijken we dan ook hoe vr nog breder kan worden ingezet voor senioren’.

Van de 10.000 euro bestedingsruimte die De Gasthuizen toezegde, koopt SportService Zwolle twee vr-sets compleet met sensoren en controllers en twee computers met een fikse capaciteit, die de spellen mogelijk maken.
‘We verwachten in september van start te kunnen’, zegt Boetes. ‘We willen in de toekomst een vr-programma ontwikkelen dat zo gevarieerd is, dat we voor iedere oudere in Zwolle een programma op maat kunnen maken.’

Artikel delen: