Zwolse begraafplaatsbeheerder krijgt Duitse onderscheiding

Door Redactie

|   Laatste wijziging

Foto: C.S. Booms

Zwolle – De voormalig beheerder van begraafplaats Kranenburg in Zwolle heeft een opmerkelijke onderscheiding gekregen uit Duitsland. Wim Vlaanderen, 79 jaar oud, weet alles over uitvaarten, waaronder het regelen van een uitvaartverzekering. Bovendien gidst hij Duitse delegaties rond bijzondere begraafplaatsen in Nederland, waarvoor het Duitse Uitvaartmuseum hem heeft onderscheidden.  

Wim Vlaanderen kreeg namelijk de zogenoemde onderscheiding Silberenedelnagel van het Duitse Uitvaartmuseum, wat hem werd gegeven in Kassel, een stad in de deelstaat Hessen. Vlaanderen komt zelf ook graag op Duitse begraafplaatsen. Hij vindt ze sierlijker, zorgvuldiger en natuurlijker dan hun Nederlandse soortgenoten. In een interview met Marco van den Berg van De Stentor geeft Wim Vlaanderen aan dat ze in Duitsland geen glimmende grafstenen uit China hebben, maar nog altijd natuursteen dat met de hand bewerkt wordt. Bovendien zijn de letters op de zerken een stuk groter, maar de beplanting en inrichting vindt hij bij onze oosterburen ook beter. 

Vlaanderen vindt het in Duitsland beter geregeld in Nederland. Er is een organisatie dat alles voor zijn rekening neemt, genaamd de AFD. Dit staat voor Arbeitsgemeinschaft fur Friedhof und Denkmal, wat alles regelt wat betreft begraafplaatsen en uitvaarten. De aanleg, de uitgifte van het graven, het beheer en het ontwerp van de dodenakker. De AFD heeft dit al geregeld. De kerk of de overheid bemoeit zich er niet mee, wat in Nederland wel kan gebeuren. De fascinatie voor begraafplaatsen begint desondanks wel in Nederland voor Wim Vlaanderen. Hij groeide op in de buurt van De Nieuwe Ooster, een grote begraafplaats. Hier wandelde hij met zijn ouders en zag hij dagelijks uitvaarten. De rituelen van deze uitvaarten spraken hem aan. 

Zijn eerste aanraking met het vak komt ook bij De Nieuwe Ooster, waar hij een tijdje meeliep. Dit vond Wim Vlaanderen zo leuk dat hij ervoor koos om zoveel mogelijk opleidingen te volgen omtrent het zijn van een begraafplaatsbeheerder. Eind jaren 60 schreef hij een brief op een vacature voor het worden van de beheerder van de begraafplaats in Zwolle. Hij werd gekozen uit vijftig sollicitanten. Toen hij aankwam op Kranenburg wist hij direct dat dit de perfecte locatie voor hem was. Hij vindt dat het een echte rustplaats is, hij wilt het dan ook zo natuurlijk mogen maken en houden. Niet zoals de nieuwe begraafplaatsen in Nederland, die recht vanaf de tekentafel komen. Er moet een ziel inzitten, maar Vlaanderen wil ook dat ze multifunctioneel zijn. Het moet meer dan alleen een begraafplaats zijn. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)