Philosofenallee - Foto: Wouter Steenbergen
Philosofenallee
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Drukkend warm, vanaf de middag kans op onweer

Zwolle – Na een zwoele plaknacht begint de woensdag met zon, wolken en een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen. Het is meteen warm en rond lunchtijd zit het kwik al op een hoogzomers niveau van 28 graden. In de broeierige warmte arriveren vanuit het zuidwesten stapelwolken met ambities boven de stad. Sommige zijn flink uit de kluiten gewassen.

In de loop van de middag kunnen ze verder uitgroeien tot buien. Daar zitten zware jongens tussen, die behalve regen ook donder en bliksem brengen. Hagel en zware windstoten behoren tevens tot hun repertoire. Houd er rekening mee dat een serieuze bak water wordt geloosd op de stad. De grootste kans daarop is volgens de huidige berekeningen voor het eind van de middag en de avond.

Buien zijn zoals bekend een plaatselijk fenomeen. Terwijl hier weinig aan de hand is, kunnen een paar kilometer verderop de hagelstenen door de straat stuiteren en de dakgoten overstromen. Zo’n scenario is woensdag ook mogelijk. Het is raadzaam om de neerslagradar in de gaten te houden. In de nacht naar donderdag verdwijnen de buien en daalt de temperatuur naar circa 15 graden.

De buien vormen de overgang naar een tijdelijk koeler weertype. Donderdag tot en met zaterdag wordt een middagtemperatuur rond 20 graden verwacht. Daarna lijkt zich een nieuwe warme periode af te tekenen.

Artikel delen: