Almelose Kanaal - Foto: Wouter Steenbergen
Almelose Kanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Een warme zomerzondag

Zwolle – Zondag is een mooie zomerdag in de regio Zwolle. De zon schijnt uitbundig, er zijn minder stapelwolkjes dan op zaterdag en het kwik doet er weer een schepje bovenop. Zaterdag werd het op veel plaatsen in de stad al 25 graden, zondagmiddag zit 28 graden in de pijplijn. Vind je dat te warm, dan word je gecompenseerd met een matige oostenwind, kracht 3 tot 4.

Dat is een heerlijk zomerwindje, speciaal bedoeld voor langs de waterkant. Nog beter is om het water óp te gaan: het is prima windsurf- en zeilweer. Blijf je in de stad, dan merk je dat de warmte droog is en niet het drukkende heeft zoals vorige week, toen de luchtvochtigheid hoog was. In de nacht naar maandag daalt de temperatuur tot circa 13 graden.

Hiermee zouden we dit weerbericht kunnen afsluiten, de deur achter ons dichtgooien en lekker langs het Almelose Kanaal gaan zitten. Dat doen we echter nog niet, want vermeld moet worden dat zich zondagmiddag een kleine verandering voltrekt, die komende week significante gevolgen heeft.

Die verandering is een draaiing van de wind. Hij kwam uit het noordoosten tot oosten, waarvandaan lucht met een gematigde temperatuur werd aangevoerd. Vanaf zondag komt de wind uit het oosten tot zuidoosten en wordt de aanvoer véél warmer. Maandag transformeert Zwolle zich in een tropische stad. Althans wat de temperatuur betreft.

De maximumtemperatuur ’s middags komt gedurende enkele dagen, misschien wel een hele week, niet meer onder de 30 °C. Op sommige scholen in de regio zijn tropenroosters ingesteld. Zondag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Via het Nationaal Hitteplan worden door KNMI en RIVM onder meer brancheorganisaties, GGD’s en het Rode kruis op de hoogte gesteld van de verwachte hitte.

Artikel delen: