Diezerplein - Foto: Wouter Steenbergen
Diezerplein
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Tropisch warm

Zwolle – Maandag staat Zwolle een tropische dag te wachten. Een middagtemperatuur van 32 graden wordt berekend. In de vroege ochtend zijn er nog wolkenveldjes, die al gauw verdwijnen. Sluierwolken op grote hoogte blijven over. Die zijn hardnekkig, maar de zon is nog hardnekkiger en niet onder de indruk van de witte wolkensluiers.

Onder de hete zon wordt met een matige zuidoostenwind zeer warme lucht van tropische herkomst aangevoerd. Het Nationaal Hitteplan werd zondag rond het middaguur geactiveerd voor onder andere de provincie Overijssel. Dit gebeurt als de weermodellen een redelijke kans geven op een warme periode van meer dan vier dagen met 27 graden of warmer. Dit is nu het geval. Als onderdeel van het hitteplan is door het KNMI code geel afgekondigd.

Bij code geel vanwege hitte wordt onder meer geadviseerd om voldoende te drinken en matig te zijn met alcohol. Verder wordt aangeraden om lichamelijke inspanning te beperken, in het bijzonder in de middag tussen 12.00 en 16.00 uur. Dan is de schaduw opzoeken een goed advies. De woning kan koel gehouden worden door ramen en deuren overdag gesloten te houden en pas ‘s avonds en ’s nachts te luchten, wanneer het minder warm is. In de nacht naar dinsdag daalt het kwik uiteindelijk naar ongeveer 20 graden.

Bij een verwachte windkracht 4, met vlagen tot kracht 5 maandagmiddag, kunnen uitgekookte personen zichzelf enige verkoeling bezorgen door met een goed gevulde koelbox onder een parasol aan de waterkant te gaan zitten. Wie het verderop wil zoeken, mag in de kustgebieden ‘s middags een nog meer verkoelende wind van zee verwachten. Ook langs het IJsselmeer kan in de middag enige verkoeling optreden doordat een windje vanaf het water opsteekt. Wie daarop wil wachten, moet beslist niet vergeten om genoemde parasol en koelbox mee te nemen!

Dinsdag neemt de hitte nog verder toe, maar op woensdag en donderdag lijken de temperaturen een beetje onder de 30 graden te blijven. Regen is komende week de grote afwezige op de weerkaarten.

Artikel delen: