VanWonen uit Zwolle schenkt historische Rietveld documenten aan Centraal Museum Utrecht - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

VanWonen uit Zwolle schenkt historische Rietveld documenten aan Centraal Museum Utrecht

Zwolle – Een verzameling historische documenten van architect Gerrit Rietveld, verbonden aan het VanWonen kantoor, is geschonken aan het Centraal Museum Utrecht.

Vlak voor de jaarlijkse Rietvelddag vond de officiële overdracht plaats, de documenten zijn eerder al in eigendom overgedragen. Met de schenking wil VanWonen de Rietveld documenten toegankelijk maken voor een breder publiek en er voor zorgen dat ze duurzaam worden bewaard voor volgende generaties.

De verzameling bestaat onder andere uit het programma van eisen, correspondentie, ontwerpschetsen en -tekeningen, alsmede foto’s van het ontwerp en realisatie van het voor Zwollenaren bekende kantoorpand Schrale Beton. Gerrit Rietveld ontwierp het kantoor in 1957 en het is inmiddels een Rijksmonument. VanWonen heeft in 2017 het bijzondere Rietveld gebouw betrokken en in originele staat hersteld. In het kantoor hangen diverse kopieën van Rietveld zijn verzameling.

Alfred Bolks, Algemeen directeur VanWonen: “Het kantoor heeft een verhaal, door een architect met een verhaal. Het is ons een genoegen om deze historie van Gerrit Rietveld te delen en beschikbaar te stellen aan het Centraal Museum. Zo blijft het unieke ontwerp en gedachtegoed van Rietveld inclusief alle bijbehorende materialen bereikbaar voor iedereen.” Artistiek directeur Bart Rutten van het Centraal Museum Utrecht is zeer blij met de schenking: “Op 24 juni is de verjaardag van Gerrit Rietveld en dit prachtig cadeau onderstreept dat het werk en gedachtegoed van deze belangrijke Utrechtse ontwerper blijft voortleven. Als beheerder van de grootste Rietveldcollectie ter wereld proberen we de nalatenschap van Rietveld zo volledig mogelijk te verzamelen en te bewaren voor toekomstige generaties. Van het bijzondere gebouw dat Rietveld voor Schrale Beton in Zwolle ontwierp, hadden we nog maar enkele archiefstukken. Dit is een bijzondere en mooie toevoeging.”

Kenmerkend voor de stijl van Rietveld is strak en sober, maar met toepassing van kleuren zwart, wit, grijs, rood, geel en blauw. Rietvelds naam wordt wereldwijd bekend als oervader van alle Dutch Design. Ook omdat hij lid is van De Stijl, één van de belangrijkste avant-garde kunststromingen van de 20e eeuw. De Stijl waar VanWonen overigens aan refereert in haar slogan; de nieuwe stijl VanWonen. De architecten van De Stijl ontwikkelen zich verder naar het Nieuwe Bouwen, de internationale stroming die sobere, strakke (toegepaste) architectuur oplevert. Dit zal de bezoeker aan het Centraal Museum Utrecht gaan terugzien.

Artikel delen: