Verhalen van Zwollenaren over de IJssel verzameld in podcast - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Verhalen van Zwollenaren over de IJssel verzameld in podcast

Zwolle – In de pas gelanceerde podcast Rivierverhalen komen mensen aan het woord over hun relatie met de rivier de IJssel. Onder hen Zwollenaren als Arie Slob, Thijs Kwakernaak, Hazem Darwish, Gerrit Sluiter, Marijn de Vries, Henk Dubbeldam, Arjo Kleinhuis en Marinus Dijk. De muziek in de podcast is van het Zwolse folkduo Tangarine. Radiolegende Frits Spits draagt toepasselijke riviergedichten voor.

“De podcast gaat erover hoe mensen de IJssel beleven. Als rivier waarbij je inspiratie opdoet of als rivier waar je woont en werkt”, vertelt maker Wim Eikelboom. Wim is liefhebber van de IJssel en van huis uit radiomaker in Hilversum. In zijn vrije tijd heeft hij tientallen verhalen over de rivier verzameld die nu als podcast worden uitgebracht. “Van zwemmen in de IJssel, varen op de IJssel, natuur langs de IJssel tot fietsen en wandelen over de dijk; stuk voor stuk hoor je mensen die met tederheid en liefde vertellen over de IJssel. Ik pak de podcast thematische aan. Elke aflevering heeft een andere insteek. Ik verwacht 7 afleveringen van een half uur over de IJssel te maken. Het is eigenlijk een poëtisch eerbetoon aan de IJssel.”

Afgelopen vrijdag is de podcast gelanceerd tijdens een verhalenavond langs de IJssel in Zwolle. De podcast leent zich ervoor om even weg te mijmeren over deze fraaie rivier die 225 kilometer lang door Overijssel en Gelderland stroomt, aldus Wim Eikelboom.

De podcast Rivierverhalen is gratis te beluisteren via de bekende podcastplatforms, waaronder die van Spotify, Apple en Google. Wie zich abonneert op Rivierverhalen, krijgt een seintje zodra er een nieuwe aflevering is.

Artikel delen: