Praubstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Praubstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Snikheet!

Zwolle – Dinsdag wordt het na een bijzonder warme nacht extreem heet in Zwolle. Het kwik passeert rond het middaguur al de tropische 30-graden-grens en in de loop van de middag wordt 35 graden verwacht. Er zijn sluierwolken en stapelwolken, maar de brandende zon overheerst.

De soms vlagerige wind is matig, kracht 3, uit het zuidoosten. Dat is minder wind dan op maandag, en verkoeling zal die in de stad nauwelijks brengen. De hitte voelt onaangenaam drukkend aan. Code geel is nog van kracht. Met name ouderen en mensen met een chronische aandoening wordt geadviseerd maatregelen te nemen: voldoende drinken en jezelf koel proberen te houden.

Maandag werd op het officiële KNMI-meetstation Heino 31,2 °C geregistreerd, net geen temperatuurrecord. In Zwolle kon je daar ‘s middags rustig 2 graden bij optellen. Dinsdag zit het er dik in dat op Heino het record wordt gebroken. Dit is de warmste dag van de week.

Op de weerkaart voor deze week werd de soep aanvankelijk zeer heet opgediend. Louter 30+ op het menu. Nu is er toch een duidelijke verkoeling in de prognoses verschenen, tot opluchting van velen waarschijnlijk. Dankzij een hogedrukgebied ten westen Schotland, draait bij ons de wind naar het noorden. Dat is heel andere koek dan in de afgelopen dagen, toen de lucht uit zinderende zuidelijke regionen kwam.

De verlossende winddraaiing naar noord vindt dinsdagavond plaats. Er is daarbij een minimale kans op een onweersbui. De hitte geeft zich echter niet meteen gewonnen. Dinsdagavond blijft het nog lang warm. In de nacht naar woensdag daalt het kwik met moeite naar zo’n 19 graden, een buitengewoon hoge nachttemperatuur voor Nederlandse begrippen.

Woensdag is het zonnig zomerweer, maar met ongeveer 26 graden niet meer zo heet.

Artikel delen: